Čuveni ruski obaveštajac Ladigin nema dilemu: Protesti opozicije u Srbiji "proamerički obojeni"

Autor: Tanjug

Vesti

30.03.2019

23:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji načelnik Glavne obaveštajne uprave Generalštaba oružanih snaga Rusije Fjodor Ivanovič Ladigin kaže da u protestima opozicije u Srbiji vidi "snažan uticaj spoljne propagande", a pre svega "proameričku obojenost".

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Protesti opozicije

- Izvan svake sumnje je da će protiv Srbije i u budućnosti biti usmerene aktivnosti i uticaji spolja - rekao je za Politiku Lidigin, šef čuvene tajne službe GRU od 1992. do 1997. godine.

Na pitanje da li u protestima opozicije vidi spoljni uticaj kaže da je apsolutno ubeđen u to i da je taj uitcaj iz istog pravca kao i pre 20 do 30 godina, "od vladajućih krugova Sevrernoatlanske alijanse, počev od Vašingtona" i da se to ne dešava tek tako.

Komentarišući pojedine navode da iza protesta stoje "proruske snage", on kaže da je to poznata taktika - držte lopova.

Na pitanje koji je interes zapada da podržava antivladine proteste, upućuje na izjave rukovodstva Srbije o NATO agresiji i pita mogu li one da zadovolje vašingtonsku i briselsko-natovsku elitu.

Upitan koja se poruka šalje kada mirni protesti prerastu u nasilje, kaže da je to važan trenutak. 

- Tu je ključna promišljenost poteza, posebno vlasti kao odgovor na akcije njenih oponenata - podsećajući u tom kontekstu na Tjenanmen.

 

 

Smatra da reakcija vlasti na antivladine akcije mora da bude promišljena i uravnotežena imajući u vidu budućnost zemlje.

On je ocenio i da se srpski narod dostojanstveno podnoseći teške žrtve tokom poslednje decenije 20. veka dostojno suprotstavio mnogobrojnim agresivnim dejstvima NATO i izdržao ih. 

- Narod nije slomljen, očuvao je sebe, spreman je da se brani i jača svoju otadžbinu kao suverenu, neutralnu državu, okruženu zemljama članovima nedavnog agresora, Severnoatlanske alijanse - kaže Lidigin.

On kaže i da je raspad SFRJ bio samo početak agresije.

Ocenjuje da su tokom devedesetih SAD i NATO izvršile agresiju na ustrojstvo sveta u celini, a da je tu agresiju NATO uigravao u Jugoslaviji.

U Jugoslaviji se, kako kaže, dogodila prva obojena revolucija, prvi put su iskorišćene koncepcije vezane za korišćenje međunacionalnih i međukonfesionalnih razlika.

Krajnji cilj je, kako kaže, bilo rušsenje Srbije. 

- Plašili su velikom Srbijom i huškali protiv Srba druge narode bivše SFRJ - navodi Ladigin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading