(FOTO) Vučić i Han na otvaranju obnovljene Golubačke tvrđave

Autor: Republika

Vesti

29.03.2019

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obnovljena tvrđava Golubački grad danas je svečano otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, evropskog komesara za susedsku politiku i pristupanje EU Johanesa Hana i velikog broja građana.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vučić i Johanes Han na otvaranju Golubačke tvrđave

Golubačka tvrđava, srednjevekovno utvrđenje iz XIV veka, podignuto na samom ulazu u Ðerdapsku klisuru, obnovljena je uz finansijsku podršku Evropske unije.

Vučić i Han su tokom obilaska kompleksa Golubačke tvrđave, posetili Palatu i izložbu o vitezovima postavljenu u Kuli 8.

Prisutne su na svečanom otvaranju pozdravili direktorka Društva za razvoj turizma Tvrđava Golubački grad Iskra Maksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Obnova Golubačke tvrđave počela je u septembru 2014. godine i u nju je uloženo, kako je za Tanjug rekla direktorka Društva za razvoj turizma tvrđave Golubacki grad Iskra Maksimovic 8,5 miliona evra, od toga 8,36 miliona evra u rekonstrukciju i ta sredstva su izdvojena iz dva IPA fonda (2011. i 2016), a jedan deo je dala Austrijska razvojna agencija.

 

 

Država je uložila oko 400. 000 evra u opremanje Vizitorskog centra i razvoj infrastrukture u podnožju tvrdave.

 

Turisti koji ce u subotu moći da vide celokupan obnovljen kompleks i koje čekaju brojna iznenadenja, zapravo do sada nisu imali mogucnost da udu u samu tvrdavu iz bezbednosnih razloga.

Sada ce moći da obidu sedam od devet kula i Palatu, prostor od 600 kvadratnih metara, u kojoj ce biti digitalna prezentacija istorijata tvrdave i projekcije filmova o rekonstrukciji. 

Palata, izgradena blizu Dunava, sama po sebi je vrlo atraktivna, a uz hologram sa 3D modelom tvrdave i digitalnim prezentacijama bice još zanimljivija posetiocima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Mica

29.03.2019 12:02

Ovo ce sigurno uticati na razvoj turizma u ovom kraju.

dragana2212

29.03.2019 12:07

Golubačka tvrdjava nosi ispisanu istoriju u sebi. To je neprocenjuva riznica naše kulture.

miki

29.03.2019 12:10

Ovakvo istorijsko blago treba čuvati i ceniti kao neprocenjivu kulturnu baštinu . Tu je ispisana naša istorija.

sava

29.03.2019 12:17

Tako treba da se postavi pravi predsednik.