Klinton je mislio da će za pet dana pobediti Srbe: Trampov savetnik oduševljen otporom naše vojske agresiji NATO

Autor:

Vesti

24.03.2019

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General američke vojske H. R. Makmaster, savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, optužio je svojevremeno u eseju "Pukotine u temeljima", koji prenosi hrvatski portal 24 sata, tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona da se brzopleto odlučio na vazdušnu agresiju na SRJ.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mekmaster i Tramp

- Njegov prvobitni plan bio je samo pet dana vazdušnih udara koji bi naterali Miloševića na povlačenje... Američki sateliti iz svemira i bespilotne letelice iz vazduha pratile su srpske snage, ali loše vreme, oblaci, te planinski teren značajno su smanjili prednost na koju su navikli američki vojnici - napisao je Makmaster.

On je priznao da četiri godine brojnih razgovora sa Miloševićem nakon završetka ratova u Hrvatskoj i BiH nisu dovele do toga da američki obaveštajci mogu predvideti njegove odluke i vojne poteze.

Hilari i Bil Klinton

Makmaster tvrdi da je Milošević predvideo NATO poteze i da im se uspešno suprotstavio.

- Samo nekoliko sedmica pre početka vazdušnih napada on je povukao vojsku na granicu s Kosovom. Kad su udari NATO počeli, iste te trupe pogurale su Albance prema makedonskoj i albanskoj granici. NATO je bio potpuno iznenađen - napisao je Makmaster i podsetio da se Klintonova planirana petodnevna operacija "razvukla na nekoliko meseci".

Makmaster: Uprkos tehnološkoj inferiornosti, Srbi su dolazili do ozbiljnih obaveštajnih podataka

Pohvalio je i "sposobnost Srba da dođu do ozbiljnih obaveštajnih podataka o savezničkim operacijama uprkos tehnološkoj inferiornosti".

 

 

- Srbi bi evakusali određene mete čim bi se našle na popisu za napade. Verovatno su imali špijune u samoj komandi NATO, kao i u bazi Avijano u Italiji, koji su im redovno javljali kada avioni kreću u vojne misije - napisao je aktuelni Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Milošević je predviđao NATO poteze i uspešno im se suprotstavljao, tvrdi američki general

General Makmaster tvrdi da je NATO alijanasa uspela da uništi "manje od 5 odsto srpskih borbenih sistema za 78 dana bombardovanja".

RepublikaFoto: Tanjug/V. Dimitrijević

- Sav razmer neuspeha postao je očigledan tek kad je rat bio gotov - napisao je Makmaster i zaključio da su analitičari ozbiljno lagali kad su govorili o uspesima napada NATO na SRJ. On tvrdi i da američki avioni nisu uspevali pronaći mete na Kosovu, "pa su bombe vredne milione dolara završavale u Jadranskom moru ili na napuštenim brdima".

Ruska misija: Zaobišli međunarodno pravo

Zapadne države nisu izvukle pouke iz tragedije od pre 20 godina, kada je tadašnju SR Jugoslaviju bombardovao NATO, saopštila je stalna misija Rusije pri NATO. Kako se navodi, 24. marta 1999. preovladalo je iskušenje da se brzom i vojnom intervencijom, a ne diplomatskim naporima, reše "osetljivi međuetnički i međureligijski problemi u Jugoslaviji", čime se zaobišlo međunarodno pravo, prenosi agencija Tass.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading