Srbija postala članica CERN-a

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

24.03.2019

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, CERN, primila je danas Srbiju kao svoju 23. državu članicu nakon što je primila formalnu potvrdu UNESCO da je Srbija pristupila CERN-ovoj konvenciji, saopštio je Institut za fiziku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić tim povodom ističe da je uaganje u naučna istraživanja važno za razvoj naše ekonomije, a CERN je jedna od najvažnijih naučnih institucija danas. 

- Neizmerno sam ponosna što je Srbija postala punopravna članica CERN-a. To će doneti nove mogućnosti za saradnju naših naučnika i industrije sa CERN-om i zemlkama članicama CERN-a - rekla je Brnabić.

Predsednica Saveta CERN-a Ursula Basler je kazala da "Srbija ima dugogodišnju saradnju sa CERN-om, a srpski naučnici su kontinuirano uklkučeni u CERN-ove najveće eksperimente". 

- Veoma sam srećna što je zahtev Srbije za članstvom u CERN-u doveo do toga da sada možemo da poželimo dobrodošlicu Srbiji kao državi članici - rekla je Basler.


Generalna direktorka CERN-a Fabiola Ðijanoti naglasio je da ima veliko zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu Srbiji kao 23. državi članici. 

- Srpska naučna zajednica je tokom dugog niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima. Članstvo će osnažiti dugogodišnju saradnju između CERN-a i Srbije, stvarajući prilike za povećanje saradnje u naučnim istraživanjima, treningu, obrazovanju, inovacijama i deljenju znanja - izjavila je Ðijanoti.
RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Kao država članica CERN-a, Srbija je spremna da nastavi sa razvojem nauke i obrazovanja, dok će naši naučnici, istraživači, instituti i industrija imati mogućnost da se priključe donosiocima važnih naučnih i tehnoloških odluka - rekao je Mladen Šarčević, srpski ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


U saopštenju se podseća da, dok je Srbija bila deo Jugoslavije, jedne od 12 zemalja članica koje su osnovale CERN, srpski fizičari i inženjeri učestvovali su u nekim od prvih CERN-ovih projekata, na sinhrociklotronskom, proton-ciklotronskom i super-proton-sinhroton akceleratorima. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading