"Smrt nevinih civila i dece nije kolateralna šteta, to je uvreda za žrtve"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.03.2019

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je termin "kolateralna šteta", korišćen u vreme NATO agresije na SR Jugoslaviju, više nego uvredljiv.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić

Koliko su bombe tokom agresije NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine bile razarajuće, toliko je termin "kolateralna šteta" kojim se hladno, bez saosećanja i savesti konstatovala i definisala smrt nevinih civila, dece, bio uvredljiv i dokaz bilo kakve empatije i odgovornosti prema žrtvama, taj termin i danas deli one koji su ga "skovali" i one koji su bili žrtve bombardovanja.

Gotovo u isto vreme oglasio se i Džejmi Šejn, dugogodišnjeg službenika NATO-a i portparola Alijanse u vreme bombardovanja SRJ, sada u penziji, koji je za "Bi-Bi-Si" na srpskom izjavio je da žali zbog "kolateralne štete", ali da je bombardovanje bilo opravdano.

Kako navodi "Bi-Bi-Si" na srpskom, Šej je u Beogradu omražen, jer mu je pripisano autorstvo nad terminom "kolateralna šteta" za civilne žrtve NATO projektila, što je on je prokomentarisao konstatacijom da je trebalo da bude oprezniji u korišćenju te sintagme.

- Ta konstrukcija zaista oslikava jednu distancu prema stvarnosti, ljudima kojima je nanet bol. Trebalo je da budemo oprezniji u korišćenju vojne terminologije koja je kontraproduktivna u široj javnosti -, naveo je Šej, ali ponovio da je intervencija NATO u Jugoslaviji bila i neizbežna i opravdana.

Premijerka Brnabić je danas ranije, otvarajući konferenciju "Bombardovanje SR Jugoslavije 20 godina posle" u Beogradu, naglasila da Srbija ne sme da zaboravi 1999. godinu, žrtve, porušene mostove i fabrike, kao ni sve ono za šta je u to vreme izmišljen, više nego uvredljiv, termin "kolateralna šteta".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
milos

22.03.2019 13:32

NATO zlikovci su nam unistavali zemlju, ubijali bez presedana, trovali nas na najsuroviji nacin i sada neko prica o kolateralnoj steti, pa zar ti zlikovci iz NATO misle da ih Bog nece kazniti?!

Marija

22.03.2019 13:45

NATO bombardovanje pod nazivom"Milosrdni anđeo" je ubijao decu i razorio Srbiju!

EvroZona

22.03.2019 13:53

Sramne izjave koje zvanicnici Nato-a daju!!

Dusica

22.03.2019 14:26

Nema pravde za nase zrtve.