Okršaj Martinovića i Šešelja oko SSP

Autor: Tanjug

Vesti

24.08.2017

16:23 >> 16:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žučna rasprava danas se u Skupštini Srbije vodila na temu ko je sve 2008. glasao za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, pa je tako šef poslanika SNS Aleksandar Martinović tvrdio da je među njima bio i lider radikala Vojislav Šešelj, koji je, kako je naveo, svojim poslanicima naložio za taj dokument glasaju, ukoliko se prihvate njihovi amandmani u vezi s Kosovom.

RepublikaFoto: Tanjug
Razmenili teške reči: Aleksandar Martinović i Vojislav Šešelj

Martinović je rekao da su ti amandmani tada prihvaćeni, ali da se Šeselj potom predomislio, jer je hteo da ispadne veći nacionalista od DSS i Vojislava Koštunice. 

Veći nacionalisti od Koštunice

Martinović je čak preneo deo razgovora koji su u julu 2008. vodili Šešelj i Tomislav Nikolić, a u kojem je Šešelj rekao: "da, hoćemo u EU ako nam garantuju ostanak Kosova u sastavu Srbije, odnosno ako se prihvate amandmani SRS", što je, dodao je Martinović, vlada i učinila. 


- Dogovor je bio da poslanici SRS, ako vlada prihvati amandmane radikala, a ključan je bio Nikolićev amandman koji je se odnosio na sve sporne odredbe u vezi sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom, glasaju za SSP - kazao je Martinović, koji je u to vreme, kao i Nikolić bio u SRS.

On je rekao i da nije tačno, kako tvrdi Šešelj, da amandmani SRS na SSP nisu prihvaćeni, te da je tada Nikolić našao kompromis sa tadašnjim potpredsednikom vlade Božidarom Ðelićem i prihvatio izmenjenu verziju. 


- Nikolić je tada dobio i kofer para da to prihvati i zato je izgubio čast i obraz - rekao je Šešelj. 

On je, međutim, osporio navode Martinovića, tvrdeći da radikali nisu menjali politiku. 

Radikali i SSP

- Mogli smo da glasamo za SSP, ako bi EU garantovala ostanak Kosova u EU, ali to nismo hteli. Radikali su znali da EU to neće prihvatiti - rekao je Šešelj, uz opasku da bi nevoljno glasao za ulazak Srbije u EU i ako bi nam Unija danas garantovala da Kosovo ostaje u sastavu Srbije, ali i da je siguran da nam EU to neće dozvoliti. 

Martinović je pročitao amandmane SRS koje je tadašnja vlast prihvatila, a Šešelj naveo da je Nikolić tada prekršio ovlašćenja koja mu je dao, pa je pregovarao sa Božom Ðelićem, te prokomentarisao da bi Nikolić i Vučić i danas bili članovi SRS da su njihovi amandmani tada prihvaćeni. 

Uz dobacivanje poslanice SRS Nataše Jovanović da laže, Martonović je rekao i da su amandmni SRS prihvaćeni na sednici parlamenta 5. septembra 2008. i pročitao deo razgovora Šešelja sa poslanicima SRS o tome kako je tada izgledao skupštinski dan. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading