Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.03.2019

13:22 >> 14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu danas je pravosnažno osudilo na doživotni zatvor prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Radovan Karadžić

Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godfina bio osuđen na 40 godina.

- Žalbeno veće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih dela, kao i da je kazna pretresnog veća nerazumna i nepravična - rekao je u oblazloženju odluke predsednik Žalbenog veća sudija Van Josen iz Danske.


On je dodao da je pretresno veće je pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu potvrdilo je da Radovan Karadžić (73) nije kriv za genocid nad muslimanskim stanovništvo u sedam opština BiH u periodu od 1992. do 1995.


Ovom odlukom potvrdilo je prvostepenu presudu u delu kojim je po ovoj, prvoj i jedinjoj od 11 tačaka optužnice bio oslobođen od optužbi.

Žalbeno veće smatra da je sudsko veće, koje je izreklo prvostepenu presudu pravilno zaključilo da nije bilo genocida na teritoriji opština Bratunac, Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Sanski Most, Foča i Ključ, ali da jesu počinjeni drugi ratni zločini u tim opštinama od 1992. do 1995, koji su bili koordinirani iz vrha Republike Srpske.

Nastavlja se čitanje presude, u odnosu na drugih 10 tačaka optužnice za koje je prvostepenom presudom bio osuđen na ukupno 40 godina zatvora.

Osim jednog delimicno usvojenog zahteva (broj 31) Karadžića, svi ostali navodi iz žalbe su odbačeni.

Dok je za njim bila na snazi poternica Haškog tribunala, on se u Srbiji krio pod identitetom doktora alternativne medicine Dragana Dabića.


Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine, a okončano je prvostepenom presudom u martu 2016. 

Na tu odluku žalio je i Karadžić sa svojim pravnim timom, kao i tužilaštvo Haškog trinala.

Karadžcih se pred sudom formalno branio sam uz pomoć stručnjaka iz svog pravnog tima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading