Joksimović: Dogovori iz Brisela nisu za cenkanje

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.03.2019

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da ne vidi nikakvo validno opravdanje za eventualno usporavanje procesa evropskih integracija Srbije zbog unilateralnih poteza Prištine.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Jadranka Joksimović

Joksimović je za Večernje novosti istakla da je jedini način da Evropska unija sačuva integralnu nepovredivost i nedeljivost pregovaračkog procesa sa Srbijom evakuisanje praćenja Briselskog sprazuma iz pregovaračke platforme za Poglavlje 35. 

Ona je istakla da je Poglavlje 35 trebalo da posluži praćenju postignutih dogovora sa Prištinom, iako je višestruko dokazano da ih Srbija poštuje. 

- Dogovori postoje ili ne postoje, oni nisu roba za kantar i cenkanje - rekla je Joksimović.

Ministarka je, govoreći o nizu poteza Prištine koji su blokirali dijalog sa Beogradom, rekla da je Priština konačno uvođenjem tarifa zaustavila dijalog, a usvajanjem platforme saopštila da za njih Briselski sporazum ne postoji.


- Zato više nije izvodljivo da jedino i samo Beograd nastoji da ga održi posvećenom rešenošću za saradnju, a da EU i drugi međunarodni akteri ne uspevaju da izvuku kola dijaloga koja su se zaglibuila u konfrontacijskom mulju Prištine - poručila je Joksimović.

Ona je istakla da EU, kao potpisnik Briselskog sporazuma, može da napravi temeljni pregled postignutog, pa će se pokazati da Beograd nema neizvršenih obaveza.

- Dosledno pravilima pregovora, koja uključuju i to da ne može Priština blokirati Srbiju na njenom evropskom putu, ne vidim nikakvo validno opravdanje za eventualno usporavanje procesa Srbije zbog unilateralnih poteza Prištine, koji obesmišljavaju i čitav rad EU na dijalogu - rekla je Joksimović.

Na pitanje kakva je perspektiva članstva 2025. godine, Joksimović odgovara da je, bez obzira na zahtevan tehnički posao koji mora da se obavi u okviru pregovora, pristupanje EU u prvom redu politički proces koji u najvećoj meri zavisi od stavova, ali i percepcija članica.

- Mi ne posmatramo EU kao obećanje, već kao otvorenu mogućnost i nastavićemo da sprovodimo reforme - rekla je Joksimović.

Kaže i da Srbija očekuje sledeću međuvladinu konferenciju i otvaranje novih poglavlja do kraja juna, nakon završetka evropskih izbora i objavljivanja godišnjeg izveštaja o napretku Srbije.


Podseća da je pet poglavlja tehnički spremno za otvaranje i da je realno da neka od njih budu otvorena.

Ministar kaže i da je činjenica da iz EU često dobijamo ambivalentne poruke i da ti javni tonovi nesaglasja mogu biti protumačeni kao nedostatak političke volje i rezultirati konfuzijom kod građana.

- Nesumnjivo je da se EU nalazi u stanju upravljačkog opterećenja zbog neizvesnog bregzitiranja što je čini upravljački ranjivom u pogledu proširenja... Očekujem da nakon evropskih izbora novi sastav i mandati institucija obnove legitimnost Unije sa jasno odabranim scenarijem budućeg razvoja - rekla je Joksimović.

Ona zaključuje da se Srbija ne koleba oko strateškog cilja, da su napredak i bolji uslovi za život i rad za naše građana suština pitanja, a da se to dokazano postiže članstvom u EU.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Luka

20.03.2019 10:19

Upravo tako, Srbija je stala iza svog naroda na Kosovu i Metohiji, samo pregovorima i kompromisnim resenjem se moze videti kraj ovom mucnom procesu.

Boki

20.03.2019 10:26

Niko se ne cenka...

Miki

20.03.2019 10:35

Srbija postuje Briselski sporazum, ali Albanci ne i ne moze se dopustiti da oni koce Srbiju u pregovorima sa EU.

Mica

20.03.2019 10:36

Srbija je zemlja koja postuje dogovore i zeli da ide napred.