Sve kilavi Radovani i nejaki Uroši, samo evropski: EU odlaže dijalog Beograda i Prištine

Autor: sputnik

Vesti

20.03.2019

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pregovori Beograda i Prištine trebalo bi da budu nastavljeni tek posle majskih izbora u Evropskom parlamentu. Beograd je te diplomatske signale dobio iz nekoliko ključnih evropskih prestonica.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Foto: Ilustracija

Očigledno je da su i u Evropi shvatili da tim u Briselu koji odlazi nema kapaciteta ni da nastavi pregovarački proces, a kamoli da ga privede kraju. A višemesečnoj pauzi, svakako, najviše doprinose radikalni potezi Prištine - uvođenje taksi i usvajanje pregovaračke platforme, koja je usmerena direktno protiv dijaloga.

Mogućnost promena u EU izazvala je popriličan nemir u Prištini, koja je očekivala da će imati priliku da sadašnjoj administraciji preda svoju platformu za pregovore sa Beogradom, kako bi ona mogla da bude i zvanično „uknjižena“ kao predlog Kosova.

Izbori za novu postavu EU se održavaju između 23. i 26. maja, a sva je prilika da će znatni broj glasova osvojiti takozvane suverenističke stranke širom Evrope, što bi u značajnoj meri moglo da promeni političku „krvnu sliku“, pa i odnos Brisela prema brojnim spoljnopolitičkim pitanjima.

 

 

Procene su, kada je u pitanju formiranje koalicija za EP, da će biti potrebno barem tri stranke da bi se oformila Evropska komisija (koju mora potvrditi većina u Parlamentu), a jedan od retkih matematički mogućih ishoda jeste nastavak sadašnje „superkoalicije“ između konzervativaca, socijaldemokrata i liberala.

S druge strane, zaključak je da se izbori za Evropski parlament u zemljama-članicama vode po nacionalnim linijama i izlazak na njih je u velikoj meri u funkciji nacionalne politike.

Najveća izlaznost na izborima za Evropski parlament od 62 odsto zabeležena je 1979. godine, kada su se prvi put održali. Postotak se postepeno smanjivao tokom naredne tri i po decenije, dostigavši apsolutni minimum od 42 odsto u 2014. godini.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Slavica

20.03.2019 08:51

EU jedino što zna je da gura problem pod tepih, jer njima odgovara da se odugovlači.

Bojana

20.03.2019 08:51

Pristina se nada da ce im ovaj sastav pregovarackog tima i dalje popustati, zato se ne raduju promenama.

Ivan

20.03.2019 08:51

Imamo mi i dovoljno strpljenja i nade i oko rešenja pitanja Kosova, i oko pitanja o ulasku u EU.

Zika

20.03.2019 09:00

Nije svrha odlagati bilo kakve dijaloge,to je lose.