20 godina posle NATO zločina: Grk oštro protiv, Hitlerov sunarodnik izvrdava!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.03.2019

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši ministar spoljnih poslova Grčke i član Evropskog parlamenta Dimitris Drucas rekao je danas, 20 godina posle bombradovanja Jugoslavije, da je njegov narod bio apsolutno protiv takve akcije, dok je - gle čuda - Austrijanac Fridhelm Frišenšlager istakao da o tom zločinu treba da sude istoričari i da o tome ne treba razgovarati zbog viših interesa. No dobro, ako znamo da Frišenšlager dolazi iz zemlje jednog Adolfa Hitlera, njegov stav o zločinima koje su njegova zemlja i ostale članice NATO učinile 1999. godine i ne čudi...

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Dimitris Drucas

Drucas je na konferenciji u Beogradu, koja je bila posvećenima događajima iz 1999. godine, poručio Evropskoj uniji i državama članicama da ulože napore da podrže evropski put Srbije i država u regionu.

Navodeći da je Evropska unija stvorena kao mirovni projekat, Drucas je kazao da bi trebalo da postoji takvo shvatanje kod mladih i da bi ovaj region trebalo da bude region saradnje, a ne sukoba.

- EU će u narednom periodu imati priliku da pokaže ozbiljnost i kredibilitet - rekao je Drucas.

Govoreći o događajima od pre 20 godina, on je istakao da treba rasvetliti sve aspekte kako se ne bi ponovili i podsetio da je Grčka u to vreme ponudila političko rešenje i odbila da učestvuje u bilo kakvoj NATO intervenciji, kao i da je 94 odsto Grka bilo protiv napada.

Generalni sekretar Unije evropskih federalista Fridhelm Frišenšlager je na pitanje da li je bombradovanje 1999. godine bilo “humanitarna akcija” ili “agresija” kazao da to treba ostaviti istoričarima.

- Molim vas da odgovor ostavite istoričarima, analitičarima. Nemojte o tome razgovarati, nemojte sprečavati napredak, time se stavlja pritisak na mir. Potrebno je da imamo pozitivan razvoj i zbog toga moramo da pronađemo rešenje kako zajednički da živimo - rekao je Frišenšlager.

On je rekao da bi zajednička platforma Srba i Albanaca mogla da bude način da se region pridruži Evrospkoj uniji i da bi ona trebalo da se iskoristi da se prevaziđu emocije.

- Razumem emocije Srba i Albanaca, ali mislim da je platforma način da se sve prevaziđe. Boriti se protiv nezavisnosti Kosova je, sa mog stanovišta, kontraproduktivno. Treba uraditi nešto za Srbe na Kosovu. Podsetiću vas na mart 2004. godine kada sam gledao šta mržnja može da proizvede. To moramo da prevaziđemo - rekao je Frišenšlager.

On je rekao da je NATO bombradovanje bilo kranji čin kome je prethodio čitav niz aktivnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading