NATO i KFOR neće smanjivati svoje snage na Kosovu

Autor: Tanjug

Vesti

18.03.2019

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO nema planove da smanji prisustvo svojih snaga, niti misije KFOR-a na Kosovu i Metohiji, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervju TV Prva i dodao da je razlog što je NATO na KiM - da štiti sve ljude, a tako i srpsku zajednicu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

Na pitanje zašto se desio pogrom 2004. godine ako KFOR garantuje bezbednost, Stoltenberg je odgovorio da je KFOR tu da štiti i Srbe i da će biti aktivni, ako je potrebno i podsetio da imaju velika ovlašćenja od Ujedinjenih nacija, dodajući da će se truditi da imaju veliki broj oružanih snaga koje će ostati tamo.

Govoreći o NATO bombardovanju 1999. godine Stoltenberg je ocenio da je "zadatak bio da se prekine rat i humanitrana katastrofa, a istovremneo da se spreče gubici života civila" i dodao kako "ne traži od Srba da zaborave ono što se desilo 1999. godine, ali da "želi da Srbija i NATO sarađuju".


Stoltenberg je rekao da je misija iz 1999. godine bolno pitanje, ali isti je slučaj sa svim drugim ratovima u Evropi i dodao kako su se zemlje koje su se borile bile u stanju da idu u budućnost.
Foto: Tanjug/AP

Podsetio je da je prošle godine sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posmatrao zajedničku vežbu na temu kako se izboriti sa prirodnim katastrofama i dodao "mi sada radimo zajedno i pomažemo da se uništi opasna municija u Iraku".


- Srbija je istakla da ne želi da bude član NATO i mi poštujemo da sama odlučuje o svojoj budućosti. Vi treba da odlučite, imamo odlične partnere koji su odlučili da budu neutralni kao što su Švedska, Finska ili Austrija - rekao je Stoltenberg.

On je ocenio da je Evropa puna zemalja koje imaju komplikovanu prošlost i koje su međusobno ratovale kao što su Norvežani i Šveđani, a sada su najbolji prijatelji kao i Nemačka i Francuska i dodao da je "važno da ne zaboravimo istoriju, ali je važno da gledamo u budućnost i kroz tu saradnju da zajedno napredujemo".
Foto: youtube.com/VSB defense
NATO

Komentarišući deklaraciju o Kosovu iz Rusije, Stoltenberg je rekao da NATO ne želi konfrontaciju sa Rusijom "i ne želi novi hladni rat, već dijalog", a rezulucija je, kaže, deo uobičajenih poruka koje dolaze iz Rusije.

- Zaboravlja se na humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji koju smo mi preko godinu dana pokušavali da prekinemo diplomatskim putem ali nasilje se nastavilo i zato smo morali da prekinemo to ubijanje - rekao je Stoltenberg.

On je ocenio da NATO od tada sve vreme radi sa Srbijom kako bi smo osnažili svoje partnerstvo i saradnju, kao i da bi pomogli srpskim zajednicama na Kosovu.

Foto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

- Mislim da mnogi saveznici NATO-a vrlo blisko sarađuju sa Srbijom. Investiraju u različite projekte i kompanije u Srbiji. Saveznici NATO-a i EU investiraju zajedno sa Srbijom tako da mislim da postoji veliki potencijal za to da se radi još više toga zajedno, i ako ste u stanju da pogledate u budućnost i vidite potencijal...Mnoge evropske zemlje su upravo to uspele da urade. Nisu zaboravili prošlost već su je prevazišli - rekao je Stoltenberg.


On je rekao da nikad ne bi pogurao Srbiju da donese odluku oko priključenja NATO, a kao prednost priključenja navodi da te zemlje štiti NATO.

- Ali takođe dolazi do promocije ekonomskog prosperiteta zbog stabilnosti i bezbednosti koje su preduslovi za to. Videli smo na primeru Crne Gore koja je članica od 2017. godine da su se investicije iz članica NATO-a udvostručile u međuvremenu - rekao je Stoltenberg i dodao da postoji veliki potencijal saradnje sa Srbijom. 

Kao najbitnije teme godišnjeg izveštaja NATO generalni sekretar Jens Stoltenberg naveo je izazove terorizma i nestabilnosti apostrofirajući i Rusiji "koja je koristila snagu protiv Ukrajine i Gruzije" i dodao kako su to sve pitanja "na koja moramo da reagujemo, i to na defanzivan, odbrambeni način, NATO je odbrambeni savez, mi ne želimo da provociramo konflikt, mi želimo da ih sprečavamo". 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading