DRECUN I ČOVIĆ: Cilj martovskog pogroma je bio etničko čišćenje Srba sa Kosmeta

Autor: pink.rs, Republika

Vesti

17.03.2019

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Martovski pogrom nad srpskim stanovništvom na KiM mao je za cilj etničko čišćenje i zastrašivanje Srba", ocenili su danas nekadašnji šef Kordinacionog centra za Kim Nebojša Čović i predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ/Tanjug/D.KUJUNDŽIĆ
Nebojša Čović i Milovan Drecun

- Ideja je bila potpuno etničko čišćenje i zastrašivanje Srba, oni žele i danas isto to, odnosno da imaju etnički čist prostor kad je albanska zajednica u pitanju - rekao je Čović gostujući na TV Pink.

Čović je rekao i da i danas, posle 15 godina od tog događaja, za pogrom niko nije odgovoran.

- To je bio brutalan napad, tad smo imali susreta sa ROSU nije bilo razmene vatre... Moje mišljenje je da Kfor nije preventivno reagovao, a ubeđen sam da da su imali podatke - istakao je Čović.

On je istakao da albanska strana uvek bira tajming kad se Srbija nalazi u specifičnom trenutku, a tada je bila aktuelna promena vlade.

Čović je rekao da je tada, u martovskom pogromu uništeno preko 10.000 grobnih mesta, kao i kulturna baština, a da je u međuvremenu dosta objekata rekonstruisano.

Takođe je dodao da su na mestima crkava i kulturne baštine napravljeni spomenici OVK i da se i danas povremeno napada ono što je obnovljeno.

Milovan Drecun rekao je da je pogrom bio dobro islanirana akcija, kao završni talas etničkog čišćenja.

On je dodao i da je napad na vozilo UMNIK policije u Prištini prikrivan.

Podsetio je i da je Ibrahim Rugova u jednom od izveštaja rekao da su pogrom organizovali Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading