Mirni protest radnika aerodroma "Nikola Tesla": Nećemo mrve od profita

Autor: Novosti, Republika

Vesti

14.03.2019

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaposleni aerodroma "Nikola Tesla" za danas zakazali mirni protest zbog raspodele prošlogodišnje dobiti. Od 53,2 milijarde, dobiće svega 0,44 odsto, a ranije im išlo i do šest odsto.

RepublikaFoto: Tanjug
Aerodrom Nikola Tesla

RadniciI beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" za danas su zakazali mirni protest. Nezadovoljni su time kako je većinski vlasnik, Vlada Srbije, odlučio da raspodeli prošlogodišnju rekordnu dobit. Od profita teškog 53,2 milijarde dinara, radnicima će se podeliti 234 miliona dinara - svega 0,44 odsto. Veruju da su zaposleni više doprineli dobrom rezultatu, pa i visini koncesione naknade, koja je uračunata u dobit kompanije.

Krajem prošle godine, tačnije 22. decembra, francuska kompanija "Vensi" je preuzela upravljanje beogradskim aerodromom. Jednokratno su uplatili 501 miliona evra na ime koncesione naknade i ona je ušla u prošlogodišnji profit preduzeća. Zaposleni, koje je u međuvremenu preuzeo "Vensi", ranijih godina dobijali su veći deo "kolača" - od četiri do više od šest odsto.

- Protest ima isključivo socioekonomsku dimenziju - istakla je u sredu Vesna Vilotić iz sindikata "Zajedno". - Od 53,2 milijarde dinara radnicima će se podeliti svega 0,44 odsto. Zaposleni su se izborili za dobit preduzeća i za odličnu koncesionu naknadu. Premijerka je rekla da zaposleni nemaju prava da učestvuju u dobiti, ali je to suprotno zakonima Srbije. Godinu ranije zaposleni su dobili 6,6 odsto dobiti. Sadašnji iznos je poražavajući i omalovažavajući za sve radnike. S obzirom na to da na naš zahtev Vlada nije odgovorila pozitivno, niti nas je premijerka pozvala na traženi sastanak, sindikati su se dogovorili da organizuju miran protest.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Reprezentativni sindikati Aerodroma upozoravaju i da su njihove kolege u susednim zemljama dobile duži period zaštite. Koncesioni ugovor sa "Vensijem" garantuje da dve godine neće biti tehnološkog viška. Kolege u Zagrebu, kako su u sredu istakli, mirni su pet godina, kao i zaposleni u vazdušnoj luci u Skoplju. Po svoj prilici, isti period će biti zaštićeni i zaposleni na podgoričkom aerodromu.

- Ovo je bunt protiv većinskog vlasnika, Vlade Srbije - objasnio je u sredu Dejan Popović iz Nezavisnog sidnikata Aerodroma "Nikola Tesla". - Protest nema veze sa novim poslodavcem. Vlada će uzeti gro dobiti. Mi ne znamo da li ćemo u narednih 25 godina imati profit.

BEZ SOCIJALNOG PROGRAMA

Aerodrom zvanično nije promenio vlasnika, već je dobio novog "upravnika". Radnici su, međutim, dobili novog poslodavca. Ukoliko bi za nekima od njih, nakon dve godine zaštite, prestala potreba, otpremnine bi dobili samo za rad za "Vensi". Zato upozoravaju da su, iako jedna od najboljih kompanija u zemlji, ostali uskraćeni za socijalni program. I tako prošli gore od firmi gubitaša.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading