Putin zagrmeo: Kazniti NATO zbog ubijanja Srba 1999.

Autor: Republika

Vesti

14.03.2019

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska Federacija, na čijem čelu je predsednik Vladimir Putin, usvojila je juče dokument u kojem se navodi da je vojna operacija protiv suverene Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine pretvorila NATO u glavnu opasnost za čitav svet i poručila da inicijatori ovog zločina moraju da odgovaraju pred licem pravde.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Kako se navodi u dokumentu, koji je usvojio Gornji dom Ruske dume povodom predstojeće 20. godišnjice NATO bombardovanja, ta vojna operacija odrazila se negativno na dalji razvoj uzajamnih odnosa i poverenja evropskih država, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, prenose beogradski mediji.

- Države članice NATO pokušale su da bace narod narod Jugoslavije na kolena, da prekroje ustav UN, a posledice te tragedije još uvek potresaju svet - rekao je Konstantin Kosačov, šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije, prenose RIA Novosti.

Poslanici su podsetili da je NATO u bombardovanju Jugoslavije koristio municiju sa osiromašenim uranijumom, što je uzrokovalo mnogobrojne žrtve među civilima.

RepublikaFoto: Tanjug/V. Dimitrijević
Bombardovanje Beograda 1999.

- Priznanje nezavisnoti Kosova, koje je usledilo 2008. godine od čitavog niza zemalja Zapada, predstavljalo je samo nastavak onoga što je započeo NATO - podrušku separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije. Faktičko otcepljenje KiM presedan je u međunarodnim odnosima, koji je kranje zakomplikovao rešavanje postojećih konflikata u pitanju nepriznatih država. Vojna operacija članica NATO predstavlja akt agresije protiv suverene države i stoga bi inicijatore ovog zločina trebalo pozvati na međunarodnopravnu odgovornost - navodi se u saopštenju Saveta RF, u kojem se pozivaju svi svetski parlamenti, ali i Savet UN, da osude agresiju Alijanse na Srbiju, odnosno SRJ, i preduzmu sve korake kako bi se sanirale posledice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading