Španci srpski prijatelji: "Platforma" je glupost, nikad nećemo priznati Kosovo

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

13.03.2019

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom za spoljne poslove, Evropsku uniju i saradnju Kraljevine Španije Josepom Borelom izrazivši zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa dveju zemalja, zasnovanih na međusobnom razumevanju, a koji se potvrđuju putem redovnog političkog dijaloga i drugih vidova saradnje.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Srpski prijatelj Ministar Borel i Aleksandar Vučić

Vučić je izrazio zahvalnost Španiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci u zaštiti vitalnih državnih i nacionalnih interesa Srbije. On je, u isto vreme, potvrdio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Španije i da Španija može uvek da računa na podršku Srbije.

Ministar Borel je rekao da je Španija protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je secesija protivna principima međunarodnog prava, ali da podržava traženje kompromisnog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je šefu španske diplomatije Borelu rekao da se Srbija ponaša odgovorno, jer je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i u isto vreme razumno i uzdržano, jer nije recipročnim merama odgovorila na takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije. Priština je, međutim, donošenjem platforme pokazala da je protiv dijaloga i time zapravo označila njegov kraj, objasnio je predsednik Vučić, dodajući da ne zna šta će biti sledeći potezi Prištine, ali da će Srbija ostati privržena miru i stabilnosti u regionu.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Na sastanku

On je zahvalio Španiji na podršci evrointegracijama Srbije, a ministar Borel istakao da se time odaje priznanje uspešnim reformama, koje je Srbija sprovela na putu ka Evropskoj uniji.

Dvojica sagovornika su konstatovali da u ekonomskoj saradnji nisu iskorišćenje sve mogućnosti, izrazivši nadu da će kontakti između srpskih i španskih kompanija biti intenzivniji, posebno po uspostavljanju direktnih aviolinija iz Beograda ka Madridu i Barseloni.

Predsednik Vučić je zamolio ministra Borela da prenese poziv španskom kralju Felipeu da poseti Srbiju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (43)

Loading
Marija

13.03.2019 11:25

Spanija jeste prijatelj Srbije i svata da je platforma koju su doneli Siptari je neprihvatljiva i samo jos vise udaljava dijalog.

Sara

13.03.2019 11:26

Podrška Šapanije nam je od izuzetnog značaja.

Jovan

13.03.2019 11:27

Zaista je lepo znati da imamo ovakve prijatelje i ovakvu podrsku.

Vesna

13.03.2019 11:29

Velika zahvalnost Spaniji za nepriznavanje Kosova.