Za SNS oko 55 odsto opredeljenih birača

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.03.2019

07:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Sektora za istraživanje javnog mnjenja "Ipsos Stratedžik marketinga" Marko Uljarević rekao je govoreći o dešavanjima na partijskoj sceni Srbije, rejtinzima stranaka i organizacija, kao i mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, da se u ovom trenutku Srpska napredna SNS registruje na oko 55 odsto opredeljenih birača.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

On je u emisiji "Oko" na RTS kazao sinoć da je reč o pozitivnom trendu još od 2012. godine, kada je ta stranka došla na vlast i da bi to značilo da, ako bi sada bili izbori, pod uslovom ovakve političke ponude, mogao da se očekuje rezultat SNS između 53 i 57 odsto.

Uljarević je rekao da to nije posledica kampanje "Budućnost Srbije" koju vodi predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, i da je reč o proseku na četiri meseca kada se ne dešava nešto što je incidentno.

On je, govoreći o protestima, ocenio da oni motivišu glasače i opozicije i SNS da izađu na izbore.

Uljarević je dodao da, kada se radi anketa o tome kome se najviše veruje i kada se ne ponudi nikakva lista, dobije da je razlika između Vučića i opozicionara 30 puta veća.

Prema njegovim rečima, to je još bolji indikator da se vidi šta su motivi ljudi, jer za Vučića glasaju oni koji su za njega, a za opoziciju oni koji su protiv Vučića.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Uljarević je, govoreći o rejtingu Pokreta slobodnih građana (PSG) i njegovog predsednika Sergeja Trifunovića, rekao da je u februarskom istraživanju on bio na oko osam odsto i da to nije iznenađenje ako se upoređuju podaci o onima koji mrze Vučića, ali i lidere Saveza za Srbiju (SzS), i traže alternativu.

Direktor Sektora za istraživanje javnog mnjenja "Ipsos Stratedžik marketinga" je ocenio da motivacija onih koji bi da glasaju za Trifunovića nije baš najbolja i da ne bi mogao da kaže da bi on u ovom trenutku prešao cenzus i da već u martu neće biti na četiri procenta.

Uljarević je dodao da se pojavilo nešto novo i da su svi krenuli ka tome i naveo da se očekivanja reflektuju na lidera i birači prvenstveno glasaju protiv, a kad prođe neko vreme, oni krenu da se razočaravaju.

- Moramo da vidimo kakav je trend. Jedno istraživanje u toku jednog meseca ništa nam neće reći- kazao je Uljarević.

Kada je reč o SzS, on je rekao da su oni su u februaru bili na 10 procenata, a kada se Trifunović pojavio, jedan deo glasača je otišao ka njemu.

Uljarević je poručio da ne vidi da je u ovoj situaciji bojkot delotvoran niti da će ubediti veliki broj građana da ne izađu na izbore jer ne postoji jedinstven stav o tome.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading