Stručnjaci: Plan Šiptara je da izazovu eskalaciju sukoba i RAT!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.03.2019

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komentarišući situaciju na KiM nakon nedavno uvojene prištinske Platforme za briselski dijalog, Miletić je naveo da razgovori Beograda i Prištine više nemaju smisla budući da je, kako je rekao, prošlo skoro tri meseca od pisma američkog predsednika Donalda Trampa kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, u kojem se najavljuju sankcije ukoliko se ne ukinu takse i ne odmrzne dijalog.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocenio je danas da Prištini nije stalo do razgovora sa Beogradom, već da želi da izazove esklalaciju sukoba na Kosovu i Metohiji koji bi, kako je naveo, mogli da prerastu u rat.

Ukazao je da će se uskoro navršiti šest godina od neispunjavanja Briselskog sporazuma od strane Albanaca o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

- Kakvi razgovori, mislim da je strpljenje Srbije dovedeno do kraja. Albancima nije do razgovora, da imaju argumente, odavno bismo bili za stolom. Oni idu na eskalaciju sukoba, žele da izazovu oružane sukobe koji bi mogli da prerastu u ratne - rekao je Miletić za medije.

Miletić: Prošlo je tri meseca od Trampovog pisma, šest godina od neformiranja ZSO. Srbija mora da pokaže recipročne mere i pokaže odlučnost da se ne miri sa ''statusom kvo''. Treba da postoji granica i našem strpljenju.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta sugerisao visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini da Platforma Prištine ne sme da se usvoji, a da je ipak usvojena, te da je zato, ističe Miletić, iluzorno očekivati da će prištinsko rukovodstvo slušati i poštovati bilo čije sugestije.

Dodao je da je Srbija policijski i vojno spremna da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji, ako se, kako kaže, međunarodna zajednica bude ponašala neodgovorno i bude podržavala konfliktnu politiku Albanaca.

- Srpski narod treba da bude spokojan, Srbija je spremna da u svakom trenutku odreaguje na adekvatan način i zaštiti ih - naveo je Miletić koji smatra da Srbija "suviše nežno i diplomatski" nastupa u ovoj fazi. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Miki

11.03.2019 10:04

Šiptarski plan dobro znamo, ali neće im uspeti!

minja

11.03.2019 10:05

Pristina samo izaziva nevolje.

aca

11.03.2019 10:07

Bolesnici i ratni zločinci uželeli se krvi!

Bojan

11.03.2019 10:08

Plan Šoptara je odavno poznat, ali Srbija je dovoljno jaka da odoli svim njihovim provokacijama i napadima na Srbiju.