Imaćemo 55 odsto digitalnih škola: Ministar Šarčević o najvećoj profesionalnoj misiji

Autor: Ivana Žigić

Vesti

10.03.2019

18:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moja misija je da za sobom ostavim potpuno uređen prosvetni sistem, poručio je u intervjuu za Srpski telegraf ministar prosvete Mladen Šarčević, te najavio da će u naredne dve godine srpske škole biti digitalno bolje opremljene od evropskih. Šarčević ističe da sledi ogroman ciklus unapređenja u oblasti prosvete.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

- Uradili smo do sada 2.000 digitalnih učionica, u pitanju je 500 škola, koje će imati kompletnu unutrašnju mrežu, a učionice i kabinete struktuirane. U naredne dve godine imaćemo preko 55 odsto škola u potpunosti digitalno sređene, što nema ni u bližem, pa ni u širem evropskom okruženju. Za još naredne dve godine idemo na kompletnu digitalizaciju sistema u obrazovanju - naveo je Šarčević.

Šta se trenutno radi na tom polju?

- Sada je najveći investicioni deo vezan upravo za digitalizaciju, što radimo preko IT kancelarije zajedno na nivou Vlade. Premijerka je predsednik te kancelarije, a uključena su i razna ministarstva i kompanije. Zadatak našeg ministarstva je oprema i obuke, a zadatak Ministarstva, trgovine i telekomunikacija dovođenje mreže do objekata.

Moja misija je da za sobom ostavim potpuno uređen prosvetni sistem

Da li je obezbeđen novac za sve planirane investicije?

- Mi smo završili CEB (Razvojna banka Saveta Evrope) projekat, koji je vezan za učeničke domove. Naime, do pre dve i po godine to je bio projekat koji je trebalo da propadne. Razna ministarstva su dozvoljavala godinama da se to ne realizuje, ali uz velike napore, moj tim je uspeo to da sprovede u delo, i to po mišljenju ljudi iz Evropske centralne banke sa najvećim kvalitetom, što nam je dalo šansu da pričamo sa njima o CEB 2. Centralna evropska banka te kredite može dati po stopi od oko jedan odsto kamate i najpovoljniji su za gradnju, a i brže su procedure nego kod nekih drugih. Takođe, dobijamo i besplatnu studiju izvodljivosti.

2.000 digitalnih učionica urađeno do sada

Nije neophodna samo digitalizacija već i obnova ili izgradnja osnovne infrastrukture.

- Za narednu godinu imamo veliki spisak škola koje se moraju kompletno rekonstruisati jer je u pitanju stara gradnja i ne može se čak ni mreža uvesti kako bi imali internet. Te rekonstrukcije su ozbiljne i skupe i zahtevaju na mnogim mestima i gradnju sportskih hala, koje nedostaju. Taj investicioni ciklus je pokrenut i traje.

Za narednu godinu imamo veliki spisak škola koje se moraju kompletno rekonstruisati

Hoće li se više raditi i na studentskim uslovima?

- Ako hoćemo više inženjera i IT stručnjaka, moraju se povećavati kapaciteti na tehničkim fakultetima, koji su na nedovoljnom nivou. Takođe, nakon učeničkog, mora se povećati i studentski standard. Primera radi, još uvek fali 2.500 ležajeva, i to najviše u Beogradu i Novom Sadu, i na tome radimo, kao i na investicionim ciklusima za tehnološke parkove. Beogradski je pun, do kraja godine se završava i novosadski, niški je jesenas započet, a s druge strane, Beograd mora da krene u novi ciklus, u drugu fazu, što opet zahteva investicioni ciklus. Sve u svemu, to je mnogo ulaganja.

Do sada uloženi milioni evra

Ministar Šarčević podseća da je za dve godine urađeno više od 870 objekata.

- Za to su bili zaista veliki grantovi, od milion do tri miliona evra. To je veliki novac koji je uložila donekle lokalna samouprava, Pokrajina Vojvodina, ali najvećim delom republički fondovi, i to preko Kancelarije za javna ulaganja. Manji deo ide preko našeg i drugih ministarstava - naveo je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading