Haradinaj i Tači: Za dijalog, ali samo po njihovim uslovima

Autor: Tanjug

Vesti

09.03.2019

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj je izjavio je na sastanku sa američkim podsekretarom za politička pitanja Dejvidom Hejlom izložio stav da je "Kosovo spremno i jedinstveno za nastavak dijaloga" sa Beogradom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Haradinaj/Tači

U izjavi posle sastanka, Haradinaj je, kako prenosi RTK2, pozvao Beograd "da se vrati za pregovarački sto" i da "razgovara o svim otvorenim pitanjima, uključujući slobodnu trgovinu".

On kaže da je potvrdio spremnost za dijalog radi postizanja sporazuma koji će, kako on smatra, dovesti do "priznanja u postojećim granicama".


Posle sastanka sa Hejlom oglasio se i kosovski predsednik Hašim Tači koji je napisao na Fejsbuku da je tema sastanka bila trenutna politička situacija na Kosovu, evroatlantska budućnost Kosova i bilateralna saradnja sa SAD.

"Takođe smo razgovarali o aktuelnim događajima na Zapadnom Balkanu, fokusirajući se na nastavak dijaloga između Kosova i Srbije u ovom novom trenutku kao priliku za postizanje konačnog i sveobuhvatnog sporazuma koji će zatvoriti sva otvorena pitanja između naših zemalja", rekao je Tači.
Foto: wkimedia.org/Ambassador David Hale
Dejvid Hejl

I prema njegovom shvatanju, to bi bio pravno obavezujući sporazum "koji će doneti uzajamno priznanje i stolicu u Ujedinjenim nacijama", koji će nam, kako kaže, "omogućiti da pređemo iz stanja trajnog animoziteta u stanje mira, normalnosti i saradnje".


Prema rečima Tačija, Priština je ponovo izrazilo spremnost za sveobuhvatan i transparentan dijalog i, kako tvrdi, zbog toga je kosovska skupština usvojila platformu za dijalog.

Tači je, takođe, naveo da je prištinska strana u razgovoru sa Hejlom izrazila stav da su status kvo i stanje zamrznutog konflikta neprihvatljivi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Lili

09.03.2019 15:00

Taci i Haradinaj veciti postavljaju svoje uslove koji su ne pravedni prema Srbiji i to se treba spreciti da bi se doslo do resenja KiM

Bilja

09.03.2019 15:30

Показали су своје право лице.

Sara

09.03.2019 16:39

I Hači i Haradniaj jedno misle a drugo rade, pokazali su d asu politicku nezreli.

Kristina

09.03.2019 16:44

Umisljeni do bola.