Stefanović: Prištinska platforma je ispit na kojem je EU pala!

Autor: Tanjug

Vesti

09.03.2019

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usvajanje platforme Prištine je najvažniji ispit na kojem je EU u potpunosti pala, ocenio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nebojša Stefanović

- Očigledno je da EU nema kapacitet da vodi i da budu fer i pošteni u dijalogu - rekao je Stefanović za TV Pink.

On je naveo da je usvajanje platforme u Prištini nastavak borbe kosovskih Albanaca da dijaloga ne bude i potvrda da ne žele da razgovaraju, ali i da platforma ne može da se posmatra kao ozbiljan dokument.

- Ne treba prištinske vlasti da posmatarmo kao značajan faktor. Verujem da, u jednom delu, oni nemaju kapacitet da vide šta je važno za budućnost. Oni ovakve odluke ne mogu da donesu sami - rekao je Stefanović.


Govoreći o EU, istakao je da je najopasnija stvar kada za nešto date reč i budete garanti, a onda se te reči ne držite, pa ljudi posle određenog vremena prestanu da veruju da ćete nešto učiniti.

Kako je rekao, ne može se previše računati na one koji vode privremene institutcije u Prišstini, ali EU je dala garancije da je Briselski sporazum važan i da će se poštovati.

Podsetio je, međutim, da Albanci “ni za živu glavu” neće da formiraju Zajednicu srpskih opština.

- Postavlja se pitanje - šta ste vi iz EU preduzeli konkretno? Ne izjave, ne floskule o dve strane. Šat je konkretno urađeno - upitao je Stefanović.

- Očekivali smo zrelu ulogu EU, nekoga ko shvata koliko je stabilnost u ovom delu sveta važna, a koliko je krhka i ranjena. Ne možete da preuzemte odgovornost za nesto, a da onda ne želite time da se bavite - konstatovao je Stefanović.

On je dodao da Uniju interesuju samo izbori za EP, koji slede u maju i da se za njih spremaju, dok, nažalost, kada se dešavaju važne stvari, poput prištinske platforme, nema konkretne akcije, ni osude.

- Ne reagujete na to što Priština neće dijalog, uvodi takse, donosi platormu… Baš odlična pozicija za dijalog - dodao je Stefanović ironično.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Era

09.03.2019 10:32

Samo SAD mogu da urazume Pristinu.

Tanja

09.03.2019 11:09

EU nas je jako razočarala.

Sonja

09.03.2019 11:27

Umesto da pritisnu Pristinu EU okrece glavu na drugu stranu.

vesna

09.03.2019 13:05

Ni sama Pristina ne zna sta pokusava.