Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost! Brnabićeva: Platforma je završni udarac za dijalog!

Autor: Republika

Vesti

08.03.2019

08:35 >> 08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Platforma Prištine je treći i završni udarac dijalogu, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić novinarima, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao nakon usvajanja platforme i dodala da je taj dokument suprotan zdravom razumu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Ana Brnabić

Brnabić je istovremeno rekla da će reakcija Srbije biti, kao i uvek, odmerena. 

Brnabić je novinarima prenela da je zaključak sednice da je bez sumnje usvajanje ovakve platforme treći završni udarac dijalogu Beograda i Prištine.


- Prvi udarac bilo je nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine. Danas je 2.149 dana od kada je potpisan Sporazum, a Priština nije uradila ništa, nije implementriala nijedno slovo tog dokumenta. Ne postoji ništa od Zajednice srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine i kičmeni stub sporazuma - objasnila je ona.

Vučić, Dačić i Brnavićeva u nedelju sa patrijarhom

Premijerka je najavila da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ona u nedelju razgovarati sa patrijarhom SPC Irinejom o situaciji na KiM.

- U nedelju u pola osam videćemo se sa patrijharhom i Sinodom SPC, da razgovaramo o sitauciji na KiM, jer je dijalog prekinut - rekla je Brnabićeva novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Drugi udarac, kako je rekla, je bilo uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH. 


Podsetila je da su takse prvo bile uvedene 6.novembra, a zbog mlake reakcije međunarodne zajednice 21.novembra povećana je na nebuloznih 100 odsto. 

- Do danas nikako nisu ukinite. Priština je je dala jasnu poruku I EU i SAD da takse neće biti ukinute i to je bio drugi veliki udarac. Treći završni udarac je usvajanje ovakve platforme. Ona je suprotna zdravom razumu - zaključila je Brnabić.

Kosovski parlament je Platformu usvojio uz poruku premijera Ramuša Haradinaja da su "granice Kosova nedodirljive", odnosno da to znači "očuvanje Kosova od 17. februara 2008.", kada je, inače, Priština jednostrano proglasila tzv. nezavisno Kosovo. 

Za Beograd je taj dokument, još od momenta kada se pojavila njegova prva verzija u javnosti, bila znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Milovan

08.03.2019 09:14

Priština je ovom odlukom zadala konačan kraj u pregovorima.

masa

08.03.2019 20:32

Pristina se vise ne krije iza kurtuaznih izjava

ognjen

08.03.2019 21:11

Srbija će nastaviti da štiti Srbe na KiM