Vučić sa Trampovim čovekom: Hejl poziva na ukidanje taksi i zaustavljanje provokacija!

Autor: blic.rs

Vesti

08.03.2019

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je jutros trećeg čoveka američkog Stejt departmenta, podsekretara za politička pitanja Dejvida Hejla. Glavna tema razgovora je situacija na Kosovu i Metohiji, pošto Hejl nakon Beograda odlazi u Prištinu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Hejl i Vučić

Hejl je uoči dolaska u Beograd rekao da postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine, i naglasio da SAD neće davati recept za rešenje.

Američka ambasada u Srbiji objavila je na Tviteru da je Hejl na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozvao na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga.

Podsekretar Hejl u razgovoru sa predsednikom Srbije naglašava da SAD cene partnerstvo sa Srbijom i žele da izgrade još snažnije odnose.

Američki ambasador Kajl Skot na Tviteru je, nakon sastanka Vučića i Hejla, objavio njihovu fotografiju uz komentar:

- Ponovo porektanje dijaloga nije lak zadatak, ali budući prosperitet Srbije zavisi od postizanja napretka u odnosima sa Prištinom - napisao je Skot.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Hejl i Vučić

Hejl je doputovao u Beograd dan pošto je prištinski parlament usvojio platformu za dijalog, koja sprečava mogućnost postizanja kompromisnog rešenja.

Kako je ranije najavio Stej department, Hejl će u Prištini razgovarati sa prištinskim liderima o, kako se navodi, "istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom", te o traženju mogućnosti za postizanje dogovora.

Sa američkim zvaničnikom razgovaraće i premijerka Ana Brnabić.

Inače, u Prištini su nedavno boravili zvaničnici Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, Džon Erat i Brad Berkli, koji su prištinskim političkim i institucionalnim liderima još jednom preneli poruku da Vašington očekuje hitno ukidanje nametnutih taksi na srpsku robu ili će u protivnom pojačati sankcije, a mediji su u tom kontekstu pominjali da bi naredni korak mogao biti povlačenje američkih trupa iz misije Kfora, koji su stacionirani u vojnoj bazi Bondstil na Kosovu i Metohiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
deni

08.03.2019 08:32

Pristina bi trebala da poslusa...

Ana

08.03.2019 08:32

Srbija zeli normalizaciju odnosa.

Dehan

08.03.2019 08:34

Nadamo se samo dobrim vestima

Dehan

08.03.2019 08:35

Dijalog se nece nastaviti dok ne ukinu takse