Šiptari bi sve, a da ne daju ništa: Šta piše o prištinskoj platformi?!

Autor: mediji, Republika

Vesti

07.03.2019

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Platforma o dijalogu o konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije", posle više pokušaja, usvojena je danas u kosovskom parlamentu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/montaža
Foto: Ilustracija

Reagujući na njeno usvajanje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić za sutra prepodne zakazao je sednicu Saveta za bezbednost. Istovremeno, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je Priština usvajanjem ove platforme poslala poruku da je ovo kraj dijaloga i da to "predstavlja poslednji ekser u kovčeg dijaloga".

Ovaj dokument, koji je izradila Državna delegacija za dijalog sa Srbijom, predviđa recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica, poštovanje prava albanske zajednice u Srbiji, rešavanje svih otvorenih pitanja sa Srbijom, kao i ukidanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Platforma sadrži uvod, 11 glavnih principa na osnovu kojih će delovati Državna delegacija za dijalog, te poglavlja koja se odnose na značenje normalizacije, evropske integracije, ratne zločine, nestala lica i žrtve seksualnog nasilja, kao i zaštitu prava manjinskih zajednica, sukcesiju i sl - navodi se u Platformi, prenosi N1.

Platforma predviđa i da svaki sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova kao i uspostavljaje suda za "zločine Srbije na Kosovu". 

 

 

Takođe, u dokumentu se naglašava da nema sporazuma o nečemu dok se ne postigne sporazum o svemu. Navedeno je i da bi Rezolucija UN 1244 trebalo da bude ukinuta, dok će sporazum biti postignut posredstvom EU i uz podršku SAD, koji bi i bili garanti primene obaveza predviđenih sporazumom.

U toku današnje vanredne sednice kosovske skupštine, glasalo se i za razmatranje nacrta "Zakona o zadacima, odgovornostima i nadležnostima državne delegacije Republike Kosovo u procesu dijaloga sa Republikom Srbijom" .

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Vlada Kosova je još krajem decembra 2018. odobrila ovaj zakon i prosledila ga skupštini na razmatranje. Samim zakonom zabranjuje se predsedniku i bilo kojoj instituciji da se sastaje sa tzv. fasilitatorima dijaloga bez prisustva kopredsedavajućih, a i nalaže da svaku odluku Vlade Kosova prema Srbiji treba da usvoji i pregovarački tim.

Ovom zakonu, kao i Rezoluciji o dijalogu i imenovanju pregovaračkog tima, protive se dve najveće opozicione stranke u kosovskoj skupštini, LDK i Samoopredeljenje.

S druge strane, opozicija je platformu nazvala "najapsurdnijim dokumentom koji je dospeo u skupštinu", prenosi Koha.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Nikoletka

07.03.2019 20:10

Kosovo je odbranio duh a ne oruzje i osvojio pesnik a ne vojnik,tako ce i sada biti.

Nale

07.03.2019 20:20

Platformu su sacinili tako da je sve na njihovoj strani ne vodeci racuna o tome da je Kosovo bilo i jos uvek je multietnicka sredina.

Jole

07.03.2019 20:39

Teško će to da im prodje.

deki

07.03.2019 21:13

Mogu oni da pisu sta hoce ali Srbija nikad nece priznati Kosovo kao republiku.