Tramp razotkriva srpske ministre i direktore lopove!

Autor:

Vesti

07.03.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke službe došle su do podataka o finansijskim marifetlucima srpskih političara koji su enormno obogatili za vreme prethodne vlasti, a koji su tako stečen novac pokušali da sakriju na tajnim računima u inostranstvu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ/Tanjug/AP/Fotomontaža
Da li će to Donald Tramp da nam pomogne u otkrivanju kriminalaca? (Foto: Ilustracija)

- Federalne finansijske službe SAD su u mogućnosti su da uđu u trag bilo kojoj novčanoj transakciji u svetu, pa je neodložna odluka Bele kuće da Srbiji konačno ispostavi spisak svih tajnih koji su nekadašnji ministri, funkcioneri i direktori državnih preduzeća nelegalno stekli - navodi izvor Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura.

Na ovaj način, navodi sagovornik Srpskog telegrafa, Vašington daje podršku srpskoj vlasti da se obračuna sa korupcijom, što je i okosnica predloga novog zakona o poreklu imovine, koji predviđa oporezivanje od čak 75 odsto za nelegalno stečeno imanje.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Pomoć Amerike je dobrodošla samo ukoliko će krajnji ishod biti da odgovaraju oni koji su se tako obogatili

Toma Fila, advokat

- Možemo da dođemo do najpreciznijih podataka bilo kog bankovnog računa u svetu i da uđemo u trag kretanja novca. Amerikanci su već došli do ključnih podataka o malverzacijama bivših srpskih zvaničnika, s tim da su nam predali samo jedan deo, dok je drugi trenutno u obradi. Ostatak će uskoro biti dostavljen srpskoj vlasti, koja blisko sarađuje s američkom administracijom po ovom pitanju - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Jedino oni na svetu pouzdano znaju gde su pare srpskih tajkuna i nekadašnjih političara

Božidar Spasić, bivši obaveštajac DB

ZA NJIH NEMA TAJNI

Slučaj koji možda i najbolje opisuje američku ogromnu moć u otkrivanju tajnih računa je slučaj hongkonškog ministra Patrika Hoa, koji je optužen u aferi oko pranja novca i podmićivanja, a čiji su svi platni nalozi do detalja bili detektovani u sudskom postupku koji je vođen protiv njega.

Istragom o malverzacijama bivših državnih čelnika bavile su se i naše bezbednosne službe, o čemu je Srpski telegraf juče pisao, a kako su nam naveli izvori iz istrage, u službenim beleškama navodi se 18 imena bivših ministara i direktora javnih preduzeća koji su nezakonito prisvojili 234 miliona evra (pogledaj okvir).

Foto: youtube.com/Goli Zivot TV HAPPY
Božidar Spasić

Bivši obaveštajac Božidar Spasić za Srpski telegraf kaže da američke finansijske službe bez greške detektuju svaki trag novca zahvaljujući razrađenom sistemu praćenja.

Obučeno 10 istražitelja za finansijske prevare

Ambasada SAD u Srbiji i OEBS podržali su obuku 10 profesionalaca iz Srbije, kojom su stekli međunarodno zvanje sertifikovani istražitelj finansijskih prevara, čime se broj sertifikovanih istražitelja u Srbiji povećao na 15.

Kako se navodi u saopštenju ambasade SAD, obuka je organizovana u okviru podrške nastojanjima srpske vlade da se bori protiv korupcije većim angažovanjem stručnjaka za finansijsku forenziku. Polaznici intenzivne obuke su tokom godinu dana morali da na engleskom jeziku polože četiri odvojena ispita - sprečavanje i odvraćanje od prevara, finansijske transakcije i prevarne šeme, istraga, i zakon.

- Ove službe tajnije su i mnogo organizovanije od službi koje se bave terorizmom ili kriminalom. Grupe eksperata u stanju su da prate svaki račun. To je poznato još od Al Kaponea, koji u zatvor nije otišao zbog ubistava, nego zbog utaje poreza. Pošto drže velike platne sisteme kao što su Diners ili Ameriken, SAD imaju strahovito razvijenu strategiju bankarskog praćenja, tako da jedino oni na svetu pouzdano znaju gde su pare srpskih tajkuna i nekadašnjih političara, kao i način na koji su došli do njih - ističe Spasić.

KONTROLA SA KIPRA

Dodaje da se jedan od njihovih važnih centara nalazi na Kipru.

Foto: youtube.com/Nas gost
Toma Fila

- Tamo postoji jedno satelitsko operativno odeljenje pri američkoj ambasadi koje prati kretanje novca na Balkanu. Ovakvom kontrolom Amerika diktira tempo donošenja određenih političkih odluka, a u interesu im je da se u svetu ne raširi korupcija, jer bi im se vratila kao bumerang - objašnjava Spasić.

Advokat Toma Fila pozdravlja ovakvu akciju Amerike, smatrajući da je u jednoj uređenoj državi neophodno da se zna poreklo imovine onoga koji je godinama bio na vlasti.

- Zapad traži da mi rešimo određena pitanja, među kojima poreklo imovine i borba protiv korupcije spadaju u najvažnija. To moramo da uradimo i zbog svog interesa, a ne samo radi ulaska u EU. Pomoć Amerike u rešavanju ovog pitanja svakako je dobrodošla, ali samo ukoliko će krajnji ishod biti da zaista odgovaraju ljudi za koje se ispostavi da su protivpravno stekli veliku imovinsku korist - tvrdi Fila.

REAKCIJE
Foto: ST/N. MANDIĆ

Božo Prelević

ADVOKAT I BIVŠI KOMINISTAR POLICIJE

- Ovaj zakon o poreklu imovine trebalo je da bude donet odmah posle 2000, kao i zakon o lustraciji. Pošto nije došlo do toga, svi su amnestirani i sada bi se tek preispitivali mogući nelegalni načini sticanja njihove imovine, i to od 2007. Zastarelost krivičnog gonjenja je nešto sa čime će se ovaj zakon sigurno suočiti

Foto: ST/E. ČONKIĆ

Velimir Ilić

BIVŠI MINISTAR ZA KAPITALNE INVESTICIJE

Jedan moj račun napolju mi pokažite i ja ću prihvatiti svu odgovornost. Ja nisam ni bio ministar u vremenu koje je obuhvaćeno tim zakonom. Spremite papire na kojima piše da sam potpisao neki ugovor sa bilo kojim javnim preduzećem, sve ćete morati da dokažete

Foto: Tanjug

Aleksandar Vlahović

BIVŠI MINISTAR ZA PRIVATIZACIJU

- Nisam ni čuo za taj zakon, ali svakako pozdravljam njegovo uvođenje

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading