Drecun: Priština vreba trenutak, mogući napadi na sever

Autor: Tanjug

Vesti

03.03.2019

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izjave albanskih političara na Kosovo i Metohiji su realna pretnje za bezbednost srpskog naroda u pokrajini i postoji opasnost od napada na njen sever, jer je Priština opsednuta da uspostavi punu kontrolu na tom području, izjavio je danas predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

RepublikaFoto: Tanjug
Milovan Drecun

- Priština je prosto opsednuta namerom da uspostavi punu kontrolu nad severom KiM, što ne može da uradi bez komletnog proterivanja Srba. Oni ne samo da imaju planove, oni vrebaju trenutak - rekao je Drecun na televiziji Pink. 

Upravo zbog takvih planova, kaže Drecun, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg bio je prinuđen da nedavno reaguje i da Prištinu upozori da bez odobrenja Kfora ne mogu da se s tim takozvanim kosovskim bezbednosnim snagama eventualno pojave na severu KiM. 

Foto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

Naveo je da Priština nastoji da onemogući nastavak dijaloga s Beogradom i da eventualno uspostavi kontrolu nad severom, i naveo da bi onda bilo bespredmetno da se razgovara. 

- O čemu da se razgovara? Oni žele da stave pod svoju kontrolu Trepču, Gazivode, da ujedine kako kažu severnu i južnu Mitrovicu, da izađu na administrativnu liniju i da to bude granica te njihove zamišljene države, pa onda ne bi bilo razloga o čemu da se razgovara - kaže Drecun. 

Evidentno je, dodaje, da Priština raspolaže određenim snagama koje ozbiljno mogu da ugroze bezbednost srpskog naroda KiM, uključujući specijalne jedine i formaciju takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga koja se nalazi u bazi u južnom delu Kosvske Mitrovice, a koje treba da prerastu u nekakvu vojsku Kosova, te bivšu jedinicu ROSU. 

Foto: youtube.com/RED EAGLE

- Tu postoje organizovane kriminalne grupacije koje su uvek pod kontrolom vodećih političara na KiM , poput Tačija, Haradinaja Ljimaja, Remija. One mogu da budu uporebljene jer su dobro naoružane i organizovane protiv srpskog naroda - rekao je Drecun. 


Nikako, dodaje, ne može da se previdi ni element radikalnog islama jer, kaže, njegova ključna baza jeste bila i ostala u južnoj Kosovskoj Mitrovici. 

Kako je naveo, procenjuje se da je više od 300 pripadnika Islamske države vraćeno ili je na putu da se vrati na KiM. 
Edi Rama

- Postoji ta takozvana albanska brigada i ona se sada organizovano vraća na KiM i oni će biti faktor dodatnog ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda. Deo tih povratnika je pod patronatom i kosovske policijske službe, odnosno zapadnih službi, jer Zapad želi da prati njihovo kretanje - naveo je Drecun. 

Izrazio je bojazan da je njihov povratak sastavni deo neke priče o tome da se rešavanje kosovskog problema okrene u pravcu koji zagovara albanski premijer Edi Rama, odnosno ujedinjenja Kosova i Albanije, i da zastava velike Albanije, odnosno Republike Albanije bude na Pančićevom vrhu, gde je sada administrativna linija između KiM i centralne Srbije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Gospodja Ministarka

03.03.2019 11:25

Haradinaj Srbiji preti imaginarnom vojskom koja broji 3 ili 4 hiljade apsolutno neobucenih vojnika, koji su do skoro cuvali ovce po planini i sada stap zamenili oruzjem!

Sanja

03.03.2019 11:28

Moramo ostati pribrani i uz svoje ljude na KiM.

Igor

03.03.2019 11:35

Priština vreba trenutak 20 godina unazad i naredih 100 god može ! Srbija je diplomatski postavila granice odbrane i ako to neko prekrši, otvara ozbiljno ratno žarišete na Balkanu i šire ! A to niko ne želi !

Miki

03.03.2019 11:40

Kosovo je bure baruta, na njemu deluju pripadnici radikalnog islama, albanske vojne formacije su jake i mogu zauzeti sever i tako dobiti granice svoje drzave, pa onda ne bi vise trebali pregovarati, kljucan je KFOR jer bez njegovog pristanka kosovska vojska ne moze na sever.