Stefanović poslao pismo Interpolu, a u njemu stoje OVI zahtevi!

Autor:

Vesti

01.03.2019

07:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je pisma generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku i predsedniku Interpola Kim Džong Jangu u kojima je tražio da ova međunarodna policijska organizacija ne razmatra ponovni zahtev takozvanog Kosova za prijem u članstvo.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nebojša Stefanović

- Od održavanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju 2018. godine nisu se dogodile nikakve suštinske promene koje bi dovele do odstupanja od tadašnje odluke o neprijemu takozvanog Kosova. Zapravo jedina promena upravo ide u prilog stavovima Republike Srbije protiv ovog zahteva i ogleda se u porastu broj država koje su povukle priznanje takozvanog Kosova - naveo je Stefanović, saopštio je MUP.


On je u pismima ponovio argumente Srbije koji nedvosmisleno pokazuju da i samo razmatranje ovog zahtev predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, ali i najviših akata samog Interpola. 

- Uslovi za prijem u članstvo Interpola regulisani su Ustavom Interpola i Rezolucijom o postupku prijema u članstvo Interpola, iz kojih jasno proizilazi da je članstvo u Interpolu otvoreno samo za države. Ponovno stavljanje na dnevni red ovog zahteva drastično bi politizovalo rad ove profesionalne policijske organizacije i u oštroj je suprotnosti sa Ustavom Interpola - ističe Stefanović.



On je podsetio da je prema Ustavu Interpola "strogo zabranjeno za organizaciju da preduzima ma koju intervenciju ili aktivnost političke, vojne, verske ili rasne prirode", kao i da je status južne srpske pokrajine utvrđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koju je Interpol u obavezi da poštuje.

- Razmatranje zahteva za članstvo takozvanog Kosova bi svakako dovelo do upuštanja Interpola u aktivnosti političke prirode, ali i do njegove instrumentalizacije u političke svrhe. Jedna u nizu jasnih potvrda našeg stanovišta protiv ovog zahteva je svakako i odbijanje zahteva za članstvo takozvanog Kosova na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju 2018. godine. Stoga smatram da treba da uzmete u obzir stavove Republike Srbije i ne razmatrate dostavljeni zahtev za članstvo u Interpolu - zaključio je Stefanović.

Osim generalnom sekretaru i predsedniku Interpola, ministar Stefanović uputio je pisma i svim članovima Izvršnog komiteta ponaosob sa molbom da na predstojećem sastanku glasaju protiv ovog zahteva. 

Takozvano Kosovo nedavno je ponovo uputilo zahtev za članstvo Generalnom sekretarijatu Interpola, koji ga u skladu sa procedurama, dalje dostavlja Izvršnom komitetu, podseća se u saopštenju.

Kako se objašnjava, Komitet donosi odluku da li će ovaj zahtev biti uvršten na dnevni red Generalne skupštine Interpola, odnosno da li će se zemlje članice Interpola uopšte izjašnjavati o zahtevu. Za odobrenje članstva potrebna je dvotrećinska većina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Sara

01.03.2019 08:11

stefanovic je sve argumentovano napisao i pametno sto je uputio pismo Interpolu

Ana

01.03.2019 08:15

Sve vise zemalja povlaci priznanje Kosova.

Bojan

01.03.2019 08:20

Interpol je ozbiljna medjunaraodna organizacija i siguran sam da prijem Kosova nije njihova odluka nikada ni bila, niti će i biti.

Lela

01.03.2019 08:31

Ministar Stefanovic je sve argumentovano napisao i pametno je sto je uputio pismo Interpolu....