Orlić sa Mekalisterom: Građani Srbije očekuju jasan stav EU o proširenju

Autor: Tanjug

Vesti

27.02.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Orlić istakao je danas u razgovoru sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom da većina građana Srbije podržava proces evropskih integracija, ali da građani očekuju spremnost EU za dalje proširenje, u trenutku kada Srbija ispuni postavljene kriterijume za članstvo.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Vladimir Orlić

- Javnost u Srbiji očekuje jasan stav EU u tom smislu. Prisutna je velika zabrinutost po pitanju uvođenja taksi na teritoriji Kosova i Metohije od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, koje albanska strana ne želi da ukine, kao i zbog očiglednog nepostojanja mehanizama koje bi Evropska unija mogla da iskoristi kako bi ubedila Prištinu da promeni ponašanje - istakao je Orlić, saopšteno je iz Skupštine Srbije. 

On je ukazao na brojne pretnje i provokacije kojima Priština pribegava, poput formiranja tzv. "vojske“, javnog zagovaranja "Velike Albanije“, pretnji "integracijom“ Mitrovice i otimanjem Trepče, uz svakodnevne blokade humanitarne pomoći, fizičko ugrožavanje Srba na KiM i apsolutno ignorisanje svih preuzetih obaveza iz dijaloga, koje predstavljaju opasnost za živote i Srba i Albanaca, i prete da ozbiljno destabilizuju čitav region. 

- Dok Beograd sa svoje strane pokazuje racionalan, ozbiljan i odgovoran pristup, neprihvatljivo ponašanje Prištine ugrozilo je dijalog u potpunosti i preti da izazove još veću štetu - ukazao je Orlić. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading