KOME SMETA TRAMPOV PLAN ZA KOSOVO: Evo zašto Berlin i London ruše podelu

Autor:

Vesti

28.02.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji najmanje šest razloga zbog kojih Berlin i London žele da spreče razgraničenje između Srba i Albanaca i podelu Kosova, koju podržava američki predsednik Donald Tramp.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp i Merkelova

Naime, nakon što je izaslanik američkog predsednika glavni direktor za evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Erat nezvanično poručio rukovodstvu u Beogradu da Vašington želi da se kosovski čvor raspetlja u ovoj godini, pale su maske, a iz Berlina i Londona krenuli su u još jaču ofanzivu i huškanje prištinskih političara da sruše svaki dogovor.

Dokaz da su upregli svu mašineriju da spreče razgraničenje, između ostalog, jeste i izjava nemačkog ministra spoljnih poslova Hajko Masa da će finansijski čvrsto stajati uz Albance ako im drugi sponzori okrenu leđa, a upravo je London na nedavnom sastanku predstavnika zemalja Kvinte stopirao usvajanje oštrog zaključka o ukidanju taksi Prištine na robu iz Srbije.

Englezi i Nemci su najmanje četiri decenije angažovani na rasparčavanju Srbije

Živadin Jovanović, bivši šef jugoslovenske diplomatije

Kao iskusne diplomate i stručnjaci za bezbednost, sagovornici Srpskog telegrafa objašnjavaju da ove dve velike sile ne žele rat na Balkanu, ali da im zbog njihovih geopolitičkih interesa odgovara nestabilnost.

- Amerika hoće da stavi tačku na ovaj prostor i da ide dalje, zato im je u interesu da što pre okončaju pitanje Kosova, dok London i Berlin gledaju da iskoriste povlačenje Amerike i učvrste svoje pozicije na Balkanu - objašnjava bivši diplomata Vladislav Jovanović.

Foto: Tanjug/T. VALIČ
Vladislav Jovanović

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović dodaje da obe zemlje imaju interes da Srbija ne igra političku ulogu na Balkanu:

- Teritorijalno da smanje Srbiju, a nacionalno da rasparčaju srpski nacionalni korpus na što više malih delova. Englezi i Nemci su najmanje četiri decenije angažovane na tom poslu i s tim nastavljaju pomaganjem terorističkog OVK - kaže Jovanović.

Prema rečima stručnjaka za bezbednost Dževada Galijaševića, na Balkanu se ukrštaju interesi velikih sila.

Amerika hoće da stavi tačku na ovaj prostor i da ide dalje

Vladislav Jovanović, bivši diplomata

- Ovde se lome interesi zapadnih i NATO država, svako gleda da uzme što veće parče i da ga kontroliše, a Englezi i Nemci se ponašaju izrazito neprijateljski prema Srbima - podvlači Galijašević.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Dževad Galijašević

1. Glavna narko-ruta

Kosovo je posle proglašenja nezavisnosti postalo teritorija s armijom dilera i krijumčara narkotika, a albanska mafija je u Evropi preuzela primat u svim oblastima kriminala i trenutno deluje kao nekadašnja sicilijanska Koza nostra, zaključak je policijskih izveštaja skoro svake evropske države čije su obaveštajne službe aktivne na Kosovu.

- Kosovo je glavno za tranzit droge ka svim delovima sveta, a šverc podržavaju privremene prištinske institucije, koje su i same deo te mafijaške hobotnice na svetskom nivou, ali i zapadne obaveštajne službe - ocenjuje Dževad Galijašević.

2. Pale i gase vatru

Balkan je za Nemce i Engleze nešto nalik tiganju punom ulja, kome je potrebna samo jedna varnica da eksplodira, a tu su ključna nerešena nacionalna pitanja - i srpsko i hrvatsko i albansko, otvara se i bošnjačko... To otvara i pitanje teritorijalnih rekompozicija na Balkanu, a velikim silama važno je da se taj zamrznuti konflikt održava što duže kako bi oni mešetarili i izigravali mirotvorca koji se po potrebi pojavi i gasi požare, a ako interesi nalažu, onda jednostavno raspiruju konflikte.

Foto: Medija centar Beograd
Živadin Jovanović

- Englezi i Nemci su učestvovali u otimanju dela teritorije Srbiji, a onda su se pojavili kao nekakvi mirotvorci koji će kao da reše celu stvar. To je njihov princip ponašanja - navodi Živadin Jovanović.

3. Slaba Srbija, udar na Putina

Berlinu i Londonu odgovaraju slabe države na Balkanu koje su zavisne od njihove volje, a pogotovo slaba Srbija zbog bliskih veza sa Moskvom i Vladimirom Putinom, s kojima su u nekoj vrsti obaveštajnog i političkog rata. Rusi su za njih glavni neprijatelji, a do sada su mogli da mešetare i ucenjuju Beograd raznim zahtevima, ali i pritiscima po pitanju Kosova, koje potežu svaki put kada hoće da nas otrgnu od ruskog uticaja.

- Razbijanje Jugoslavije preneto je danas na sličan način na razbijanje Srbije - smatra Živadin Jovanović.

4. Tampon-zona za migrante

Nemačka, za razliku od ostalih evropskih zemalja, u svoje okrilje primila je najviše migranata, ali to su mahom mladi i obrazovani ljudi, lekari i inženjeri iz ratnih područja koji doprinose njihovoj privredi. Činjenica je da su potom zatvorili svoja vrata, te da se najveći broj migranata i dalje drži van granica EU, a da se na Balkanu pravi tampon-zona.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Migranti

- Strah od migranata takođe je uticao da dođe do Bregzita, a u ovim zapadnim centrima pretpostavlja se da su oni koji su ostali u predvorju Evrope manje obrazovani, radikalni, ostaci ISIS i Al Kaide, koje treba držati što dalje. Dogovor o razgraničenju bio bi početak uvoda u stvaranje reda na ovim prostorima, što se direktno kosi sa njihovim stavovima o tampon-zoni - objašnjava Dževad Galijašević.

5. Ekonomska zavisnost

Berlin i London imaju značajne ekonomske interese na Balkanu, prevashodno zbog toga što imaju gomilu olakšica kao strani investitori, jeftiniju radnu snagu i nema propisa kao u njihovim zemljama koji mogu da koče zaradu većeg profita. Pošto razgraničenje znači priliku za celokupni napredak zemlje čije bi rukovodstvo konačno moglo da se pozabavi boljim ekonomskim standardom građana u punom kapacitetu, to njima nikako ne odgovara jer bi se postepeno gubila ta zavisnost.

Foto: AP/K. NIETFELD
Angela Merkel

- Tu Nemci prvenstveno imaju udarnu ulogu jer su najviše ekonomski prisutni kod nas. Kao takvi mogu da izvrše najjači pritisak - smatra bivši diplomata Vladislav Jovanović.

6. Istorijski nismo saveznici

Istorijski gledano, Nemci nikada nisu bili niti će biti saveznici Srbije, a bili su glavni rušitelji Jugoslavije zajedno sa Vatikanom. Strateški im uvek stojimo na putu, poručuje Vladislav Jovanović.

- Oni su bili glavni izvođači rasturanja one bivše savezne države dok je Amerika bila u pozadini. To je posledica toga što je Nemačka u svojoj geopolitičkoj istoriji uvek videla Srbiju kao prepreku širenju svog uticaja ka jugu, ka Solunu, i ka Turskoj i Iraku zbog nafte. Zato je uvek nastojala da Srbija ima što manji uticaj - ocenjuje Jovanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading