Skandal u Prištini! Haradinaj napustio sastanak sa američkom delegacijom, ne pristaje na ukidanje taksi

Autor: Tanjug

Vesti

27.02.2019

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sat i po od početka sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, je izašao iz kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija, a da pritom nije želeo da komentariše o čemu se razgovaralo sa predstavnicima Trampove administracije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

U prolazu, Haradinaj je, kako je prenela prištinska GazetaExpres samo kratko rekao: "Želim vam dobrodošlicu sutra".

Sastanak je završen nekoliko minuta nakon izlaska Haradinaja, a Expres saznaje da Haradinaj nije pristao na ukidanje nametnutih taksi.

Inače, predsednik parlamenta Kadri Veselji nije prisustvovao sastanku, napominje Expres.

Do sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, koju predvodi šef za evropska pitanja, Džim Erat, došlo je nakon niza pritisaka SAD na Prištinu da ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH.

Tači i Haradinaj o tom pitanju imaju različite stavove. Dok Tači smatra da tu meru treba suspendovati, jer to od Prištine traže SAD da bi se otvorila mogućnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Haradinaj je stava da tako uvećane takse treba da ostanu na snazi sve dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

 

 

Expres piše da su Tači i Haradinaj jedini politički i institucionalni lideri Prištine koji su se sastali sa administacijom SAD po pitanju taksi.

Pozivajući se na svoje izvore, portal navodi da nema nijednog ubedljivog razloga koji bi mogao da opravda činjenicu da Veselji ne prisustvuje ovom sastanku.

Navodno dnevni plan rada Veseljija nije predvideo taj susret.

Inače, delegacija SAD je u Prištinu doputovala iz Beograda nakon dvodnevne posete tokom koje su se sastali sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Oni su u Beogradu potvrdili da se SAD insistiraju na nastavku dijaloga, postizanju sporazuma i podršku suspenziji nametnutih taksi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (57)

Loading
Bora

27.02.2019 17:16

Neposlušni učenik bi mogao da dobije dobre packe.

Bora

27.02.2019 17:24

Baš me interesuju dalji koraci Amerike dak će ih kazniti.

Anastasia

27.02.2019 17:27

Mislim da Amerika treba da prevaspita svoje ljubimce.Oslobodili su najgori sljam od ljudi,da bi se izivljavali nad Srbima.Da li shvataju,kakav greh cine?Dokle ide njihov primitivizam,bahatost i zloba?Amerika treba da je autoritet,a ne da dozvoljava ovakvo bahato ponasanje.Nicija nije do zore gorela.Svemu dodje kraj,pa i njihovoj zlobi.

Dexter

27.02.2019 17:31

Haradinaj sada komotno sebe moze smatrati bivsim premijerom i buducom zatvorskom musterijom.