Ove dve evropske sile nisu za razgraničenje Kosova, a razlog je šokantan!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

26.02.2019

07:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predlog da bi razgraničenjem mogao da se reši odnos između Srbije i Kosova prošle godine je spomenuo predsednik Aleksandar Vučić, a prošle nedelje ponovo ga je aktuelizovao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Upravo je Dačić otkrio i da neke zemlje nisu oduševljene time.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Naime, Nemačka i Velika Britanija su zemlje koje su najglasniji protivnici ideje o razgraničenju između Beograda i Prištine.

- Smatraju da granice Kosova uopšte ne treba da se menjaju i da Beograd samo treba da prizna takozvano Kosovo. U situaciji kada postoje ove takse, mislim da je iluzorno da mi uopšte razgovaramo o bilo kojim varijantama, jer dijalog suštinski nije počeo - kazao je Dačić.

Na istoj liniji je i izjava nemačkog šefa diplomatije Hajka Masa, koju je Vučić ocenio kao razočaravajuću. Mas je, naime, rekao da je Nemačka odlučna da pomogne Kosovu i da želi "evropsku perspektivu za zapadni Balkan, pa samim tim i Kosovo".

 

 

On je rekao da bi bilo pogrešno da Nemačka ili EU prerano obustave pomoć, uključujući i finansijsku.

- Za kratko vreme moglo bi da propadne sve što je teškom mukom postignuto. Zbog toga smo čvrsto odlučili - a to smo prošle nedelje i rekli kosovskim kolegama - da nastavimo sa pružanjem pomoći - rekao je on.

Za Vučića je takva izjava iznenađenje.

- Izjava šefa nemačke diplomatije Hajka Masa da će nastaviti da podržava Prištinu bez obzira na takse za mene je veliko razočarenje - rekao je Vučić i najavio da će sa Vladom Srbije narednih dana razmotriti i ovu i sve ostale poruke koje je Srbija dobila u poslednje vreme.

Vučić kaže da je tom Masovom izjavom iznenađen iz više uglova, te posebno istakao da Nemačka ne bi smela da podržava zabranu slobodnog protoka robe, usluga i ljudi.

Izvor Blica otkriva da su Nemačka i Velika Britanija upravo dve zemlje koje imaju najblaži stav prema taksama od 100 odsto koje je nametnula Priština, ali i koje se oštro protive razgraničenju.

- Obe zemlje ponavljaju stanovište da "nema promene granica". Smatraju da bi to moglo da izazove nestabilnost na Balkanu i otvori vrata i da druge zemlje krenu tim primerom - podseća sagovornik.

Ono što je važno je, dodaje izvor, da Srbija ima podršku sadašnje administracije SAD za rešenje ovog pitanja.

Ovakav stav Velike Britanije ne iznenađuje, budući da su pojedini mediji nedavno objavili da je upravo London na skorašnjem sastanku predstavnika zemalja kvinte stopirao usvajanje oštrog zaključka o ukidanju taksa Prištine na robu iz Srbije.

Amerikanci, Francuzi u Italijani su bili za formulaciju kojom bi se jasno stavilo do znanja vlastima u Prištini kakve ih posledice očekuju ako u narednim danima ne ukinu tarife, ali je britanski predstavnik bio izričito protiv.

Foto: Public

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se obe zemlje u svojim postupcima rukovode svojim interesima.

- Velika Britanija namerno zakuvava sve to oko Kosova zbog Bregzita - smatra Anđelković.

Nemačka se, dodaje on, sa druge strane plaši domino efekta.

- Kod njih postoji bojazan da će Makedonija, Bosna i Hercegovina onda reći "a što ne bismo mogli onda i mi tako"... U geopolitici se zemlje vode samo interesima, otud i pozivanje na međunarodno pravo samo kada njima odgovara - zaključuje Anđelković.

S druge strane Dačić je rekao i da je polazna osnova Beograda za pregovore definisana Ustavom i odlukom Skupštine Srbije i usvojenom još u vreme bivšeg predsednika Tomislava Nikolića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Maja

26.02.2019 08:00

Veliko iznenadjenje

milanka

26.02.2019 08:07

Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM, svidelo se to nekome ili ne.

Miki

26.02.2019 08:11

Opet na snazi politika dvostrukih standarda.

Dehan

26.02.2019 08:20

Neprijatno smo iznenadjeni