Jeremić kod Hilari: Od najveće mrziteljke Srba traži pomoć u rušenju Vučića

Autor:

Vesti

26.02.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić u Americi traži pomoć za rušenje srpskog predsednika Aleksandra Vučića. I to, kako saznaje naš list, od osvedočene mrziteljke Srba Hilari Klinton, tokom čijeg je mandata (bila državni sekretar) SAD bila otvoreno na strani Šiptara.

Foto: Tanjug/AP/S. RADOVANOVIĆ
Vuk Jeremić Hilari Klinton

Pompezno najavljujući posetu Vašingtonu, Jeremić je naveo da u "Ameriku ide kako bi otklonio opasnost da najmoćnija svetska sila spreči promenu vlasti u Srbiji". S kim će se sastati, međutim, krije kao zmija noge, što nije ni čudno kad se zna kakav glas bije Hilari Klinton među Srbima.

- Idem da predstavim situaciju iz našeg ugla. Poseta neće biti laka jer SAD računa na Vučića, što se zaključuje iz dva pisma koja mu je predsednik Tramp poslao - rekao je Jeremić, "zaboravljajući" da uopšte pomene suprugu Bila Klintona.

 

 

OPSESIVNA ŽELJA

Hilari Klinton je, podsetimo, neprikosnoveni lider takozvane američke duboke države, koja je poražena na predsedničkim izborima koje je osvojio Donald Tramp.

I upravo je Trampov zaokret po pitanju Kosova i Metohije, odnosno spremnost da se uvaže i srpski, a ne samo albanski interesi, spojila Jeremića i Klintonovu.

Vikiliks: Jeremić lobiran za sastanak s Podestom

Jeremićevu povezanost sa Džonom Podestom obznanile su i depeše Vikiliksa objavom mejla od 7. aprila 2015, u kojem je Tom Dešl, izvršni direktor lobističke firme "Dešl", na molbu Jeremića, urgirao da se ovaj što pre sastane sa Podestom. Dešl ga Podesti i Hilari Klinton preporučuje kao nekadašnjeg borca protiv Miloševićevog režima i učesnika protesta. Sudeći po tajmingu kada je ovaj sastanak iniciran, jasno je da je u pitanju bio Jeremićev pokušaj da preko Podeste pridobije podršku Obamine administracije za svoju kandidaturu za generalnog sekretara UN.

On ima kao jedini cilj rušenje Vučića, ma koliku cenu za to Srbija platila, dok je njena opsesivna želja svrgavanje Trampa i povratak u Belu kuću.

- Spona između lidera Narodne stranke i Hilari Klinton je poznati lobista Džon Podesta, nekada prvi čovek u kabinetu Bila Klintona, a zatim i šef Hilarinog izbornog štaba na predsedničkim izborima. A Podestu i Jeremića vežu dugogodišnji zajednički interesi. Ugovorom iz avgusta 2011, koji je "Podesta grupa" potpisala sa Jeremićem, u vreme dok je bio šef diplomatije, predviđeno je da se Podestinoj firmi plaća 100.000 dolara mesečno za savetovanje, od kog nikakav rezultat nije viđen - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa iz SAD, dobro upućen u program njegove posete.

Anđelković: Smešno je što on uopšte priča da je neka strana zemlja relevantna za promenu vlasti u Srbiji

STRAH OD DOKAZA

Marko Matić iz mreže Antidot, koja se opširno bavila Vukom Jeremićem, kaže da njegov odlazak u Vašington predstavlja očiglednu nameru za aktivniju podršku SAD srpskoj opoziciji.

- Ovo je nastavak saradnje koju je svojevremeno, dok je bio ministar spoljnih poslova, novcem građana Srbije uspostavio sa lobističkom "Podesta grupom". Zahvaljujući tim vezama, Jeremić najverovatnije računa na podršku delova američke duboke države i ostataka stare administracije unutar Stejt departmenta. Takođe, postoji ozbiljna sumnja da Jeremić ima kontakte i sa američkim tajnim službama, naročito nakon suđenja Patriku Hou u Njujorku - ocenjuje Matić.

Suđenje Patriku Hou

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Ne tako davno Jeremić je preko okeana morao iz sasvim drugih razloga. Naime, američke vlasti pozvale su ga da na suđenju Patriku Hou da iskaz o prirodi svoje veze i svojih kontakata sa hongkoškim tajkunom. Ho je, podsetimo, osuđen za najteži oblik korupcije. 

Analitičar Dragomir Anđelković ističe da se može samo naslutiti s kim će Jeremić imati sastanke u Vašingtonu.

- Smešno je što on uopšte priča da je neka strana zemlja relevantna za promenu vlasti u Srbiji, a posebno je ponižavajuće ići negde i moliti za pomoć u rušenju Vučića. Imao je on prečeg razloga da ode u SAD, s obzirom na proces koji može biti nastavljen izvođenjem novih dokaza - poručuje Anđelković.

KO JE DŽON PODESTA

  • američki pravnik i profesor na univerzitetu Džordžtaun
  • predsednik Centra za američki progres
  • od 1993. do 1998. bio zamenik načelnika štaba u Beloj kući za vreme Klintonovog mandata
  • od 1998. do 2001. služio kao načelnik štaba Bele kuće u doba Klintona
  • godinu dana (2014-2015) bio savetnik tadašnjeg predsednika Baraka Obame2016. bio šef predsedničke kampanje Hilari Klinton
  • u oktobru 2016. Vikiliks počeo da objavljuje hiljade mejlova sa njegovog privatnog naloga, od kojih su neke sadržale kontroverzni materijal u vezi sa strategijom kampanje Klintonove

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading