Đurić: Jeremić igra novu ulogu, u Vašington ide po političke instrukcije

Autor: Tanjug

Vesti

24.02.2019

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vuk Jeremić je sada odlučio da igra ulogu zaštitnika Ustava Srbije i promotera Rezolucije 1244, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Marko Đurić

On je naveo da Jeremić misli da se niko ne seća šta je sve učinio kako bi učvrstio jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je ocenio da je Jeremić, na današnjoj konferenciji za štampu, još jednom potvrdio koliki je licemer, "pokušavši da lobotomizira javnost i bez trunke srama opere svoju političku biografiju".

- A upravo je on od Međunarodnog suda pravde tražio i dobio najsnažniju potvrdu legalnosti odluke o samoproglašenju kosovske nezavisnosti, iako je znao da u tom sudu većinu čine predstavnici zemalja koje podržavaju albanske secesioniste u našoj južnoj pokrajini - podsetio je Đurić. 

Foto: Tanjug/ApP
UN

On je upitao gde je bila Jeremićeva briga za Rezoluciju 1244 onda kada je težište dijaloga o Kosovu i Metohiji izmestio iz Ujedinjenih nacija u Brisel, i kada je na teren doveo Euleks, koji do danas nije razrešio nijedan zločin nad Srbima ili bio voljan da spreči bilo koje kršenje fundamentalnih ljudskih prava Srba u našoj južnoj pokrajini. 

- Zašto se Jeremić nije pozivao na Ustav Srbije onda kada je instalirao granicu između Srba u centralnoj Srbiji i naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji i kada je kumovao nekim katastrofalnim dogovorima sa političkim predstavnicima kosovskih Albanaca. Uz sve to, Jeremić je danas bez stida igrao ulogu velikog srpskog rodoljuba i istovremeno najavio odlazak po političke instrukcije u Vašington - naveo je Đurić. 

Ocenjujući da je Jeremić "izneo konture jednog infatilnog pogleda na svet i politiku", Đurić kaže da je jedino objašnjenje tog Jeremićevog "karnevala" da on misli daje građanima Srbije na čiju podršku računa moguće servirati i prodati najbesmislenije političke parole. 

Foto: Tanjug/AP
Patrik Ho

"Ako je za to dobio donacije od Patrika Hoa i katarskih ambasada, onda su te pare protraćene uludo, jer građani Srbije nisu pali sa kruške i veoma dobro znaju koliko su defektne, neiskrene i isprazne Jeremićeve sulude političke poruke", piše u saopštenju. 


Jedan od lidera Saveza za Srbiju Vuk Jeremić rekao je da će sledeće nedelje otputovati u SAD kako bi američkoj administraciji "pojasnio stav Saveza o stanju u Srbiji", jer kako je primetio, Amerika ne podržava bojkot institucija u našoj zemlji, kao ni bojkot eventualnih redovnih ili prevremenih izbora, što je Savez najavio da će učiniti. 

Jeremić je na pres konferenciji rekao da su u Savezu razgovorali sa američkom administracijom pre polaska na ovaj put, i da im je jasno stavljeno do znanja da Amerika svoj stav o Kosovu neće menjati, a dodaje da je druga stvar koja im je predočena da Amerika ne podržava bojkot kako aktuelnih institucija, tako ni eventualnih budućih preveremenih ili redovnih izbora. 
Foto: Tanjug/R. Prelić
Vuk Jeremić

- To su dve teške tačke za Savez za Srbiju, s obzirom da je pozicija Saveza po ta dva pitanja potpuno suprotna stavovima američke administracije - kaže Jeremić. 

Kaže da "Amerika računa na (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića" i da to, kako kaže, pokazuju dva pisma Donalda Trampa predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, zato što, prema njegovim rečima, očekuje da Beograd i Priština okončanju pregovore o budućem i konačnom statusu Kosova i Metohije. 

Objašnjava i da je trebalo da predvodi delegaciju Saveza, ali je, kaže, došlo "do određenih promena", tako da će u Vašington ići sam.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Luka

24.02.2019 14:16

jeremic ide po instrukcije sa zapada kako da unese nemire u zemlju, ovaj put im to nece poci za rukom. Nece dobiti peti oktobar.

Nale

24.02.2019 14:24

Instrukcije koje Jeremic dobija srpski narod nece prihvatiti svakako.

zdjurdjevic

24.02.2019 14:28

Marko Đuriću, pozdravio te Oliver Ivanović, Zar imaš obraza da se pokažeš da si još živ?

mimi

24.02.2019 14:43

da smo normalna zemlja vuk jeremic bi bio u corku,pa pretera ga ,nek mu daju neku fotelju dusu da mu zadovolje