Stefanović otkriva ko je protiv reforme pravosuđa u Srbiji

Autor: Republika

Vesti

23.02.2019

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko su najglasniji kritičari predloga Strategije reforme pravosuđa za 2019. do 2024. godine, ustavnih amandmana i seta pravosudnih zakona?

RepublikaFoto: Public
Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije

- Zanimljivo je da se radi o jednom predsedniku opštinskog suda iz 2009. godine koji je izabran za sudiju Apelacionog suda u reformi kada je preko 600 sudija ostalo na ulici, jedan opštinski tuzilac iz Beograda koji je izabran 2009. godine za zamenika republičkog tužioca i drugi opštinski tužilac iz Bačke Topole koji je izabran za zamenika apelacionog tužioca takođe u reformi 2009.godine.

Treba pomenuti i bivšu predsednicu Vrhovnog suda Srbije koja je 2004. godine izabrana od strane tadašnjeg saziva narodne skupštine i pored činjenice da je drugi kandidat dobio ubedljivu podršku na opštoj sednici Vrhovnog suda prilikom predlaganja kandidata za predsednika suda.

Ono sto je zajedničko za njih jesu beneficije u karijerama u reformi koja je od EU ocenjena kao katastrofalna. Radi se o onima koji su preskakali nivoe u napredovanju. Zanimljivo je da se radi o dežurnim kritičarima najavljene reforme odnosno o onima koji se zalažu za sadašnji pravosudni sistem.

Upravo oni unose razdor u struku i u svojim nastupima nazivaju sudije malim i uplašenim ljudima koji ne smeju da dignu glas. 

Istina je surova, ustvari kada tužioci i sudije dignu svoj glas i ukažu na njihovo nekostruktivno i nelegitimno zastupanje struke onda se udružuju sa pojedinim NVO i predstavljaju sebe kao "žrtve režima" međunarodnoj zajednici. 

Pojedini od tih dežurnih kritičara nisu ušli u sudnice deceniju i više.

Mi koji smo svaki dan u sudnicama znamo koliko nam je potrebana reforma sistema ustrojenog 2009. godine i izmene seta pravosudnih zakona, a naročito katastrofalno napisanog ZKP ciji su tvorci upravo sadašnji protivnici reforme pravosuđa.

Neki od njih su danas kao izborni članovi DVT deo tužilaca vlasti i zato im se ne žuri sa reformom pravosuđa iz straha da ce ostati bez poluga vlasti na kojoj zasnivaju svoj uticaj - ukazuje Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije. 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Minja

23.02.2019 15:24

Oni koji su protiv reforme u pravosudju,ne zele dobro Srbiji i gradjanima Srbije.Misljenje takvih ne treba uvazavati.Sadasnja Valst,zeli da doprinese da Srbija bude moderna drzava.Zato ce nam trebati jos mnogo truda,rada i zalaganja,da bi to postigli.

Maja

23.02.2019 15:25

Sve je transparentno

Miki

23.02.2019 15:47

Protiv reforme pravosudja su sudije koje su napredovale u karijeri na sumljiv nacin.

Marija

23.02.2019 15:51

Protiv reforme mogu biti samo oni koji su sada zasticeni a to su lopovi i kriminalci.