Ðurić: Zbog Haradinaja najviše treba da brinu Albanci

Autor: Republika

Vesti

23.02.2019

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog ponašanja Ramuša Haradinaja mislim da danas imaju najviše razloga da brinu Albanci, dok su Srbi na Kosovu i Metohiji ohrabreni porukama predsednika Aleksandra Vučica, da Srbija neće dozvoliti bilo kakvo ugrožavanje njihove bezbednost, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Đurić

- Srbija radi i radiće sve što je u njenoj moći da sačuva mir, ali da nikome neće dozvoliti ugrožavanje bezbednosti našeg naroda i to je ono što je od životnog značaja za naše ljude - rekao je Ðurić gostujući na TV Pink.

Prema njegovim rečima, za Srbe na KiM je razlika između opstanka i nestanka upravo u činjenici da Srbija stoji iza njih, a kada to čuju od predsednika Vučića i kada znaju da iza toga stoji ozbiljna državna politika, njima to mnogo znači.

Komentarišući pozive predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija na ujedinjenje protiv Srbije, Ðurić kaže da to govori o suštinskom karakteru njihove politike.

- To govori da oni nikakvu suštinsku normalizaciju odnosa niti traže, niti žele, već žele koaliciju za sukob. Srbija želi nešto drugačije. Mislim da je jako dobro što smo mogli da čujemo i od država u regionu da one ne podržavaju ovakve ideje i nastojanja - rekao je Ðurić.


Direktor Kancelarije istakao je da je vlast od 2012. godine uradila više na zaštiti srpskih državnih i nacionalnih interesa na KiM nego što je urađeno od 1999. godine.

- Podsetiću na nekoliko činjenica, pre svega, u mandatu ove vlade i zahvaljujući zalaganju predsednika Vučića i premijerke Ane Brnabić i svih drugih ministara, došli smo u situaciju da je 13 država povuklo priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. U tome su učestvovali mnogi značajni ministri u vladi u tome je učestvovao predsednik Republike, to su nedvosmisleni rezultati. Zaustavljen je pokušaj Prištine da postane čaln Unesko-a, da postane član Interpola. Na svim međunarodnim forumima u razgovorima sa svim najznačajnijim svetskim državnicima predočavali smo i predočavamo jedino moguće rešenje kompromis - rekao je on.

On je takođe podsetio na 2008. godinu, kada se činilo da su najsnažnije i najveće Zapadne države "jednom zauvek" zacementirale granice tzv. nezavisnog Kosova i odbile da pričaju o bilo čemu sem o prihvatanju samoproglašene kosovkse nezavisnosti.

- Nakon šest-sedam godina mukotrpne borbe predsednika Vučića i celog tima koji se time bavio, danas možemo da kažemo da je čak i kod tih najsuprotstavljenijih strana ideja postizanja kompromisa, a ne nametanje nezavisnosti, nešto o čemu konačno može da se razgovara - rekao je Ðurić.


Prema njegovim rečima, sada imamo jednu paradoksalnu situaciju. 

- Oni u čije vreme i oni koji se pozivaju na Ustav Srbije, a u čije vreme je od Srbije odvojena Crna Gora u kojoj se nalazi ništa manji broj svetinja i ništa manje značajnih svetinja. U njihovo vreme, naša zemlja je ostala bez izlaza na otvoreno more. U njihovo vreme potpisan je Solanin sporazum, kojim je jednim potpisom zbačen važeći Ustav Savezne Republike Jugoslavije. U njihovo vreme, mišljenje Međunarodnog suda pravde kojim je prihvaćeno proglašenje jednostrane nezavisnosti Kosova je bilo kao nešto što nije u suprotnosti sa zakonom. Sve to se desilo u njihovo vreme, uspostavljene su granice na Jarinju i Brnjaku - sve to u njihovo vreme. I onda su izdajnici oni, kako oni optužuju predsednika Vučića i druge ljude, za čije vreme je povučeno priznanje 13 zemalja - rekao je Ðurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Maja

23.02.2019 14:19

Djiric je apsolutno u pravu

Luka

23.02.2019 15:10

Nikome nećemo da dozvolimo ugrožavanje bezbednosti našeg naroda na Kosovu i nijedan covek iz Pristine ne moze utice na nas !

Ana

23.02.2019 15:22

Nas narod je bezbedan uz predsednika Vucica.

Strahinja

23.02.2019 15:27

Haradinaj je jedan obican zlocinac kojeg Albanci treba da smene.