Vučić: Biće plata 500 evra, medicinskim sestrama povećanje!

Autor: Tanjug

Vesti

21.02.2019

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će ove godine biti povećanja plata medicinskih sestara za deset odsto, a možda i više.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

- Svake godine možemo da povećavamo plate, zavisno od rasta i stanja budžeta. Verujem da će ove godine ići svakako dodatnih deset odsto, a nadam se i vise za medicinske sestre. Ako svake godine tako budemo radili, to je kumulativno, sledeće godine više od 30 odsto - rekao je Vučić za TV Prvu.

Uz konstataciju da je prosečna plata u Srbiji 465 evra, Vučić je rekao da je “promašio za godinu dana, ali da će prosečna plata biti 500 evra”, da će penzije biti veće i ljudi zadovoljniji.


- Naše je da radimo više i bolje, da građani imaju što veće plate i penzije - rekao je Vučić.

Kako je rekao, prirodno je da uvek želimo više i bolje, ali pred kraj nekog političkog mandata mora da se vidi da li je nešto bolje. 

- Moj cilj je da se vidi konstantan, stabilan napredak, da ne ugrozimo kasu, da imamo finansijsku stabilnost. Srbija danas nije prezadužena zemlja, nema opasnosti od prezaduženosti - rekao je Vučić.

Govoreći o platama medicinskih sestara i tehničara, rekao je da oni danas imaju 20 odsto veće plate nego 2014. godine, pre smanjenja.



- Sa novim povećanjem, očekujem da će to preći 30-35 odsto rekao je Vučić.

Ispričao je da mu je u Davosu ministar zdravlja Nemačke Jens Špan rekao da će doći u Srbiju, u kojoj ima mnogo medicinskih sestara, koje Nemačkoj “trebaju kao hleb”.

- Rekao sam mu da ne dolazi u Srbiju zbog toga. Da može da dođe za bilo šta drugo, ali ne za to - rekao je Vučić.

Istakao je da se moraju zaposliti medicinske sestre, da ih na “birou” ima 9.000 i da se mora videti kako da se zaposli 3.000 njih, kao i da se onima koje rade, moraju povećati plate da ne bi odlazile.

Izneo je podatak da medicinske sestre sa višom školom imaju platu 54.775, a sa srednjom 50.446 dinara, dok su u “ono vreme bile 45.000 i 42.000 dinara.

Dodao je da se u zdravstu pravi mala revolucija, da su već uz ogromna ulaganja nabavljeni aparati, nož gama, iks nož, skenere, akceleratore…

- Kada prođete putem prema Zagrebu i Šidu, ili Novom Sadu, na desetine farbika sam doveo, od ''malog'' Doktor Etkera, do toga da ocekujemo treću Bošovu fabriku - rekao je Vučić i dodao da je prepoznat problem nedostatka radnika.

Dodao je da takav problem imaju i članice EU, što je slaba uteha, te da će Srbija raditi da rešenju problema “odliva mozgova”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Miki

21.02.2019 11:30

Jacanje privrede, stvaraju se uslovi za povecanje plata u neprivrednom sektoru.

kiki

21.02.2019 14:58

@Miki - Minimalac, predsednice, minimalac je bitan!

Tifani Rok

21.02.2019 11:38

Svaka čast! Ispunjavate obećano...

Ana

21.02.2019 11:57

Srbija se ne može porediti sa Nemačkom, setite se samo naše istorije i kroz šta smo sve prošli. Plate ne mogu biti onolike kolike bi mi u ovom trenutku želeli, ali ide na bolje. Da bi se plate povećavale mnoge stvari u državi moraju da se srede a današnja vlast intezivno radi na tome!