"Srpska će biti Zapadna Srbija"

Autor:

Vesti

17.02.2019

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republici Srpskoj ime neće menjati ni Bošnjaci ni međunarodna zajednica, poručio je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, ali nije odbacio mogućnost da Banjaluka dopuni ime republike.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

Naime, povodom pokušaja da se ospori ime Republike Srpske, Dodik kaže da su takvi zahtevi nemogući, ali da zabrinjava preglasavanje u Ustavnom sudu BiH, gde, objašnjava, sede troje stranih sudija i još dvoje koji su bivši potpredsednici SDA.

- Pokrenu li oni tu inicijativu, mi ćemo pokrenuti inicijativu da se pored naziva Republika Srpska stavi crtica i dopiše - Zapadna Srbija. Ne da menjamo naziv, već da ga dopunimo ako već hoće da dopunjavaju. Sinonim za RS može da bude samo zapadna Srbija - rekao je Dodik.

POTURENI PAPIR

Naglasio je da mu je dosta ucena i konstantnih pokušaja Bošnjaka da promene ime Srpske.

- Bošnjačka elita svoju ulogu vidi u tome da izmisle šta bi bilo dobro, pa da mašinerija krene sa pritiscima. Stvari su se promenile. Međunarodni intervencionizam je pri kraju - kaže Dodik.

Prema njegovim rečima isti predlog čuo je pre 15 godina.

- U Americi su mi poturili papir u kom se tražilo preimenovanje baš kako sad traže, da bude Republika Srba, Hrvata i Bošnjaka. Kada ovo ne bi bila RS, pola ljudi ne bi ostalo tu da živi. Oni koji osporavaju ime to dobro znaju. Ako već hoće da ga dopunjavaju, ići ćemo do kraja. Imam još ideja, pa neka o tome razmišljaju oni koji krize izazivaju - rekao je Dodik.

27 GODINA PROŠLO OTKAKO JE OSNOVANA REPUBLIKA SRPSKA

CRVENA LINIJA

Analitičar Dževad Galijašević kaže da je Dodik povukao crvenu liniju, posle koje više nema nazad.

- Zvuči kao lakonska izjava, ali je vrlo ozbiljna poruka - ako to uradite, mi više nismo u BiH, pa se vi nastavite igrati sami. Od početka novog mandata čuli smo na desetine njegovih poziva da zajednički rade na budućnosti, ali je ovim stavio do znanja da je posle ovog suživot nemoguć - uveren je analitičar.

Milimir Mučibabić, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, kaže da je u poslednjih 20 godina sve što je srpsko dovedeno u pitanje, ali i napominje da im ovo poslednje neće proći.

- Gradovi su izgubili prefiks srpski, ukinute su himna i zastava, sada hoće i ime. Zamislite kada bi desetak miliona Nemaca, koliko ih ima u SAD, tražilo da u ustavu pored Amerikanaca stoje i Nemci. Ovo im ne može proći, bio tu Dodik ili neko drugi - kategoričan je Mučibabić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

DEJTON GARANT IMENA I OPSTANKA RS

- Republika Srpska nije neko izmišljeno ime, već dejtonska i ustavna kategorija BiH - poručio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da Dodikovu izjavu shvata kao njegovu želju da kaže da niko ne može i nema pravo da menja ime Srpske.

- To je ime Ustavom zagarantovano i za koje se narod borio. Siguran sam da je Republika Srpska bila i da će i ostati RS - kaže Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading