Skot o Sporazumu: Rešenje mora da dođe iz Beograda i Prištine

Autor: Tanjug

Vesti

14.02.2019

23:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot rekao je da rešenje kosovskog problema mora da dođe direktno iz Beograda i Prištine putem direktnih razgovora.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Kajl Skot

- Sjedinjene Američke Države, kao i niko drugi, ne bi trebalo da diktiraju kako bi to rešenje trebalo da izgleda - rekao je Skot u intervjuu za "Blic" odgovarajući na pitanje da li misli da je razgraničenje rešenje.

On je istakao i da SAD smatraju da je važno da se Beograd i Priština vrate dijalogu i da su zato uputili jasnu poruku kosovskoj vladi da tarife koje su ga stopirale moraju biti ukinute.

- Tu poruku smo jasno poslali našim partnerima na Kosovu. Ali, takođe smatramo da je za povratak dijaloga važno da i Srbija odigra svoju ulogu kako bi proces krenuo unapred, da implementira ranije dogovore, ali i da razmotri kompromise za budućnost - rekao je Skot.

 

 

Upitan da li SAD planira da preduzme još neke korake prema Prištini, on je rekao da nije prikladno da spekuliše o potencijalnim potezima koje će SAD povući ili neće, ali je rekao da će SAD nastaviti napore da ohrabri kosovsku vladu da povuče tarife i vrati se za pregovarački sto. 

- I da, postoje druge opcije koje se mogu uključiti, ali mislim da je mnogo važnije fokusirati se na pozitivne strane kao što su povlačenje tarifa, povratak za pregovarački sto, usredsređivanje na dijalog, i pod okriljem EU, postizanje sveobuhvatnog dogovora koji će uspsotaviti normalizaciju odnosa, to je naš cilj. Na taj način će se izgraditi jači i stabilniji balkanski region, a to je u interesu i Srbije i Kosova, kao i SAD - rekao je Skot.

O eventualnoj poseti Trampa

Govoreći o eventaulnoj poseti predsednika Donalda Trampa Srbiji, Skot kaže da to ne može da predvidi, ali da bi voleo da do toga dođe i da veruje da bi Tramp imao topao doček u Srbiji. 

- Vreme predsednika SAD je možda najvrednija stvar na svetu. Mislim da bi Srbija, umeto na samu posetu trebalo da se fokusira na unapređenje odnosa sa SAD, ali isto tako i na poboljšanje odnosa na regionalnom nivou. Predsednik Tramp je u svom pismu predsedniku Vučiću istakao da bi rado ugostio njega i predsednika Tačija kako bi svi zajedno proslavili sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova - napomenuo je Skot.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading