ŠTA NIJE JASNO?! Stoltenberg odgovorio Prištini po stoti put: Ne možete na Sever!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.02.2019

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po ko zna koji put šef NATO alijanseJens Stoltenberg je poručio Ramušu Haradinaju da NATO očekuje da se Kosovske bezbednosne snage pridržavaju važećeg dogovora, po kom ne mogu ići na sever pokrajine bez saglasnosti komande Kfora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

- Imamo Briselski sporazum iz 2013. godine, koji jasno kaže da KBS ne mogu da idu na sever bez saglasnosti sa komandom Kfora. Smatramo taj dogovor važećim, a to je nešto što su jasno poručile i mnoge članice Alijanse - izjavio je Stoltenberg novinarima.

Odgovarajući na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija koji je generalnom sekretaru NATO-a poručio da „ne postoji sever i jug, već samo celovito Kosovo“, Stoltenberg kaže da je i direktno Haradinaju preneo očekivanja Alijanse da se primenjuje važeći dogovor kada je u pitanju kretanje KBS na severnom delu gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

On je ponovio je da će NATO tokom dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu, koji počinje danas, preispitati svoje aktivnosti van misije Kfora, koje se odnose na izgradnju kapaciteta i podršku KBS-a.

- Procenićemo nivo tog angažaman na osnovu činjenice da mnoge članice NATO-a smatraju da je odluka o transformaciji KBS u vojsku Kosova došla u pogrešno vreme - kaže Stoltenberg.

On je ponovio da će NATO bez obzira na odnose sa KBS-om ostati prisutan na Kosovu sa misijom Kfora, koja je bazirana na UN mandatu.

- Prisustvo Kfora bilo je i jeste važno za stabilnosti Kosova i šireg regiona - zaključio je Jens Stoltenberg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Andjela

13.02.2019 12:30

Albanci su pritisnuti sa svih strana, nece se oni jos dugo bahatiti

Milica

13.02.2019 12:32

Tako je!!!!

Gospodja Ministarka

13.02.2019 12:33

Stoltenbergova obecanja su nam jako dobo poznata, i Vucuc je licno bio kod njega pa nista.

Sasa

13.02.2019 12:34

Sa Šipkom treba samo oštro.