INTERESNA HOBOTNICA: Evo zašto poznati napadaju Vučića

Autor:

Vesti

09.02.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prvim redovima protesta protiv Aleksandra Vučića i vlasti u Srbiji najglasniji su pojedini glumci, reditelji i još neke javne ličnosti. I dok na sva usta ističu da su borci za slobodu i demokratiju, ispostavlja se da iza svega stoji goli interes.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Protestiopozicije u Beogradu

Reč je, naime, uglavnom o ljudima koji su godinama (neki i decenijama) uzimali milione u vreme nekih bivših vlasti, a kada je narod njihove zaštitnike počistio na izborima i kada je državna slavina presušila, pretvorili su se u ogorčene opozicionare i protivnike aktuelnog režima.

Srpski telegraf objavljuje kako su ovi umetnici punili džepove na račun države, odnosno naroda, dobijajući ogroman novac na raznim konkursima, projektima, tenderima... Bilo je tu i mutnih radnji, nameštaljki i sličnih malverzacija.

Komentarišući ovaj fenomen, član Predsedništva SNS Vladimir Orlić kaže za naš list da je opštepoznata stvar da akteri ove priče formiraju stav onda kada ostanu kratkih rukava i ne mogu više da ostvare ličnu korist u odnosima s državom.

- Neko je ostao bez poslaničke ili druge državne funkcije, neko bez finansiranja šakom i kapom svega što zatraži, a neko opet bez ličnog pozorišta, sa kompletnom opremom. Ko je spreman da im plaća po želji uvek će imati njihovu podršku, a ko odbije postaje najgori na svetu. To je logika klasičnih parazita koji su umislili da su bogomdani - tvrdi Orlić.

MOJ STAV

Dragoslav Bokan, publicista

RepublikaFoto: youtube.com/Dejan Bulajevic
Dragoslav Bokan

To je gomila likova koja je navikla da dobija novac od države. Oni su bili aktivni i aktuelni pre deset i 20 godina, a bojim se da će biti i u narednih deset i 20 godina, potpuno isti kao sada. Nema među njima supstance koja će ih naterati da budu principijelni, već će koliko sutra promeniti dres ako je to u njihovom interesu

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je kod većine ovih ljudi motiv da budu protiv vlasti to što ne mogu da zarađuju kao nekada:

- Sigurno je to jedan od motiva što su otvoreni protivnici ove vlasti, a kod nekih odlučujući, glavni i presudni. Sve u duhu one poslovice "čiji hleb jedeš, njegovu pesmu pevaš". Priče o moralu, građanskoj hrabrosti ili istorijsko-političkim preokretima padaju u vodu kada ih ovakve ličnosti pričaju.

 

Bojana Maljević

Zemljište na Kopaoniku
po smešnoj ceni zakupa

Glumica i te kako ima razloga da bude nezadovoljna sadašnjom vlašću jer njena porodica nema više privilegija poput, na primer, one kada je za vreme vlasti DS opština Brus dala firmi KBM, čiji je vlasnik njen otac Bojan, zemljište čija se vrednost procenjuje na 2,5 miliona evra, a zauzvrat na ime zakupa dobila samo 3.000 evra.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Bojana Maljević

Opština je dala bez licitacije na 99 godina 2,5 hektara zemljišta na padinama Kopaonika, tačnije na lokaciji Jaram, da bi na ime zakupa dobila samo 12 evra po aru iako cena na ovoj lokaciji ide do 10.000 evra po aru. Brus, kako stoji u ugovoru, jeste pristao da mu investitor na ime zakupa izgradi opštinsku kuću od 400 kvadrata, što će povećati ukupnu cenu zakupa. Međutim, to još nije urađeno iako je prva obaveza bila da objekat bude završen još 2006. Na dodeljenoj lokaciji Maljević je izgradio luksuzni kompleks.
Potražili smo komentar od Maljevićeve, a ona nam je ljubazno odgovorila iako je, kako kaže, na sastanku:
- Pitanja su vam površna i bez veze. Nisam protiv ove vlasti niti sam ikada imala ikakve privilegije. Izražavam slobodno svoje stavove bilo gde.

Kokan Mladenović

Bog i batina Ateljea 212
dok ga nisu oterali glumci

Reditelj koji sipa najotrovnije moguće kritike na račun ove vlasti bio je upravnik Ateljea 212 do novembra 2012. On je tada podneo ostavku pod pritiskom većeg dela glumačkog ansambla, koji je prethodno pet meseci gotovo svakodnevno od njega tražio da ode sa te funkcije.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/ eduTV
Kokan Mladenović

Do tada, Mladenović je vedrio i oblačio pozorišnom scenom Ateljea 212, postavljao komade koje je hteo i za taj svoj angažman dobijao novac iz gradskog budžeta. Otkad su ti izvori presušili, Mladenović više nije jedan od prestižnih beogradskih pozorišnih reditelja, pa je do danas režirao tek nekoliko komada koje je postavio na scenama u manjim mestima širom Srbije.
Mladenović nam je u petak odbio poziv.

Nikola Kojo

Od države za "Stado" dobio 20 miliona dinara

Rediteljski debi "Stado" iz 2016. sufinansirao je Upravni odbor Filmskog centra Srbije budžetom od 20 miliona dinara. Iako je film otvoreno kritički nastrojen prema aktuelnoj vlasti, pare su iz budžeta izdvojene za ovaj rediteljski prvenac Nikole Koja.

To ni najmanje nije smetalo da autor i glavni glumac oplete preko društvenih mreža pojedine nosioce političke vlasti, pa i samog predsednika Vučića, koji je u to vreme bio premijer Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Nikola Kojo

- "Stado" je romantična komedija u odnosu na diktaturu koju živimo - jedna je od poslednjih glumčevih izjava.

Kojo je redovni govornik na protestima širom Srbije, a nedavno je na TV poručio da su ovi skupovi poslednja šansa da se vlast promeni i da će on, u suprotnom, sa porodicom otići iz Srbije.
Kada smo ga pozvali, Kojo najpre nije hteo da komentariše svoj slučaj, a onda se predomislio i posle postavljenog dela pitanja rekao da je na sastanku i da ne može da odgovara.

Srđan Dragojević

Dok je bio u SPS i dobijao pare, sve bilo potaman

Jedan od najskupljih filmova srpske produkcije do sada "Sveti Georgije ubiva aždahu" iz 2009. godine imao je budžet od čak pet miliona evra. Tada opozicioni SNS odmah posle premijere optužio je vlast da je učešćem u finansiranju ovog filma učestvovala i u falsifikovanju srpske istorije zbog mnogobrojnih neistinitih istorijskih činjenica. Dragojević se već naredne godine učlanio u SPS i odmah postao član Glavnog odbora stranke, a bio je i poslanik u jednom mandatu. Člansku kartu vratio je 2017. i od tada je jedan od dežurnih pljuvača sadašnjeg režima na Tviteru. "Parada" iz 2011. (koštao 1,3 miliona evra) i "Atomski zdesna" iz 2014. (sedam miliona dinara) bili su jedini Dragojevićevi filmovi koje je režirao u poslednjoj deceniji.

RepublikaFoto: Tanjug
Srđan Dragojević

Osim ovoga, Dragojević javnom servisu duguje 500.000 evra (oko 750.000 sa kamatama), koliko je dobio za pet epizoda serije "Sveti Georgije ubiva aždahu", a nikada ih nije isporučio.
Dragojevića smo u petak pozvali telefonom, ali smo dobili sledeći odgovor: "Sa svinjoidima ne sarađujem, doviđenja prijatno".

Dragan Bjelogrlić

Zamrzeo vlast otkako je prešao kod Šolaka

Dok je svoje serije emitovao na RTS, Dragan Bjelogrlić nije kritikovao režim, ali je i te kako kritičan otkako je prešao na TOP kanal, koji je u vlasništvu kablovskog operatera SBB, iza kog stoji Dragan Šolak, čovek o čijim se poslovnim vezama sa Draganom Đilasom dosta pisalo.

RepublikaFoto: Promo
Dragan Bjelogrlić

Popularnu TV seriju "Senke nad Balkanom", čiju je prvu sezonu emitovao RTS, Bjelina producentska kuća "Kobra film" je posle ogromnog uspeha preselila na pomenuti kanal, koji je dostupan samo na kablovskoj televiziji, pokrivenoj SBB signalom. Druga sezona se trenutno snima.

Što se tiče filmova, 2016. Bjelogrliću je od Filmskog centra Srbije odobreno 50 miliona dinara za film "Čuvari formule", čije snimanje još nije ni počelo.
Bjelogrlić se u petak nije javljao na telefon.

Sergej i Branislav Trifunović

Propali planovi za pozorište, pa vlast ništa ne valja

Sa brutalnim napadima braća Trifunović počela su otprilike kada je starijem bratu (Sergej) propao plan da otvori pozorište u Beogradu na vodi. Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, glumac je pre nekoliko godina tražio od kompanije "Beograd na vodi" da tamo otvori privatno pozorište. Pregovarao je s njima i tada mu je taj projekat bio dobar. Glumac, kako navodi Vesić, tražio je čak 2.000 kvadrata na luksuznoj lokaciji i kompletnu opremu.

RepublikaFoto: e-stock/A. BAČLIJA
Branislav i Sergej Trifunović

Takođe, Sergej je u intervjuu pre nekoliko dana sam priznao da je pre osnivanja fondacije Podrži život 2014. godine dolazio na razgovor kod tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Vučića kako bi se dogovorili oko državne pomoći toj humanitarnoj organizaciji. Neuspeh ovog dogovora, izgleda, i te kako je uticao i na Trifunovićeva politička opredeljenja.
Od Sergeja Trifunovića u petak smo dobili sledeći odgovor: 
- Moj loš odnos prema vlasti pre je posledica lažnog doktorata Siniše i Nešice, fantoma iz Savamale i radnika koji se obesio u "Goši".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Maja

09.02.2019 07:23

Napadi koji su produkt licnog interesa su ocigledni. Ne menjati sistem 12 godina je krajnje licemerno, posebno u izjavama celnika opozicje da ga treba menjati danas. Strasno.

Helena

09.02.2019 07:26

Ne vole ga zato sto kod Vucica sve se zavrsava zakonski a ne kako oni zele .I pored toga uspesan politicar i narod ga postuje i ceni.

Miodrag

09.02.2019 08:31

Uzivali su dok su krali srpski narod, a sada im je zao jer toga vise nema.

Tara

09.02.2019 09:20

Đilasovci sad ne mogu da pune džepove pa im je krivo. Njihovo vreme je prošlo.