Ambasadori Skot i Kosnet: Vreme da Priština ukine takse, ove godine sporazum BG-PR

Autor: Tanjug

Vesti

07.02.2019

23:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vreme je da Kosovo ukine takse, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije sa obe strane, da se Beograd i Priština vrate dijalogu, koji predvodi Evropska unija i da se obe strane odvažno opredele za mir", ocenjuju u autorskom tekstu za "Politiku" i prištinski "Zeri" američki ambasadori u Beogradu i Prištini.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Kajl Skot

- Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići istorijski sporazum o normalizaciji u 2019. godini - saglasni su Kajl Skot i Filip Kosnet.

Dodaju da će Beograd i Priština u tome imati punu podršku Sjedinjenih Američkih Država kako bi se uobličio i sproveo sveobuhvatan sporazum.

Navode da trezveno političko vođstvo, koje ima viziju, može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova, u čijem središtu bi, kako tvrde, bilo uzajamno priznavanje.

- Taj uspeh bi položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovom regionu - ocenjuje se u tekstu ambasadora.


Predsednik Donald Tramp je, podsećaju, nedavno pisao liderima Srbije i Kosova da bi podstakao obe strane da "iskoriste trenutak i svoje političko vođstvo upotrebe za donošenje odluka" koje bi pomirile obostrane interese.

 

 

Predsednik Tramp je dodao i da bi "bilo za žaljenje propustiti ovu jedinstvenu priliku za mir, bezbednost i ekonomski razvoj", navode ambasadori i dodaju da je predsednik Tramp već pozvao predsednike Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Belu kuću da obeleže taj uspeh čim do njega dođe.


- Verujemo da je sporazum moguć i nadamo se da ćemo ga proslaviti zajedno s vama, baš kao što slavimo hrabrost grčkih i makedonskih vođa - ocenjuju u autorskom članku, i dodaju da bi kreativnost koju su pokazali lideri u Atini i Skoplju kako bi rešili decenijski spor trebalo da posluži kao inspiracija svima u regionu. 

- SAD niti su, niti će propisivati kako to rešenje treba da izgleda, ali veruju da mora biti primenljivo kako na Kosovu tako i u Srbiji i da mora doprineti dugoročnoj stabilnosti u regionu - poručuju ambasadori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading