OPTIMISTA: Kreativni Hašim Tači nacrtao granice između Kosova i Srbije

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

07.02.2019

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, govoreći o konačnom sporazumu sa Beogradom, rekao je da je potrebno "kreativno rešenje", koje bi garantovalo da će biti ispunjeni interesi obe strane, kao i SAD, NATO-a i EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Tači smatra da bi bilo logično da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe "teritoriji Republike Kosovo", ali da se, kako je naveo, ne ugroze "kosovski državni resursi poput ’Gazivoda‘, Severne Mitrovice, ’Trepče‘ ili druge imovine".

- I naravno, na kraju ne može biti priznanja dveju država bez jasnog definisanja međudržavne granice između Kosova i Srbije - tvrdi Tači u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku.

On je dodao da će prištinski institucije u potpunosti poštovati svaki savet SAD.

- Međutim, treba shvatiti da se država Kosovo suočila sa agresivnim akcijama Srbije, akcijama koje škode državi Kosovo, funkcionisanju države interno i eksterno - kaže Tači.

 

 

On je ocenio da je, iz tog razloga, mera koje su preduzele prištinske institucije bila "pravi korak u pravo vreme", ali je rekao da treba razmišljati i o budućnosti, "a budućnost je poštovanje preovlađujućeg mišljenja da se ne povuku tarife, ali da se suspenduju, kao što su savetovali SAD, EU, NATO, kosovski politički spektrum, civilno društvo".

- Ja sam optimista da Kosovo neće preduzeti teret odgovornosti za blokiranje pregovaračkog procesa -rekao je Tači.

Upitan koje su crvene linije za Kosovo, on je rekao da ne može biti dijaloga „u kojem nema uverenja Srbije o priznanju i otvaranju puta za članstvo Kosova u UN“.

- Bez ove dve stvari, ima smisla da nema dijaloga - rekao je Tači.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Nikola

07.02.2019 11:13

I opet sve nacrtao da oni dobiju a Srbija da ostane kratkih rukava.

dušan

07.02.2019 11:28

ne može u pregovorima da se pristupa tako da jedna strana dobije sve čak i proširenje teritorije, a druga strana ništa. To onda nisu pregovori već ultimatum. Ekonomija mora da bude oslonac za dalje odnose, kao i briga o stanovništvu, a to se u ovom trenutku ne obezbeđuje.

minja

07.02.2019 12:07

Nema nista od tih njegovih nacrtanih granica.

Dehan

07.02.2019 12:28

ma nema nista od toga