Srbija od danas punopravni član programa "Erazmus plus"!

Autor: Republika

Vesti

05.02.2019

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija i Srbija potpisale su danas u Briselu sporazum o punopravnom učešću Srbije u programu "Erazmus plus".

RepublikaFoto: Ministarstvo prosvete

- Ceremonija potpisivanja označava prelazak Srbije od partnera u zemlju unutar programa "Erasmus +" - saopštila je Evropska komisija, čiji je to program.

Sporazum o napretku Srbije u okvire programa "Erasmus +" u sedištu Evropske komisije u Briselu potpisali su komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navračić i ministar za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Srbije Mladen Šarčević.


- Veoma sam zadovoljan što mogu da pozdravim Srbiju kao punopravnog člana ''Erasmus +'' programa. Ovaj novi status omogućiće Srbiji učešće u još više aktivnosti koje obuhvataju oblasti višeg obrazovanja i omladine, započeće i svoje ušeće u okviru sporta, stručnog obrazovanja i obuke kao i akcija za školu i obuke osoblja za obrazovanje odraslih - poručio je komesar Navračić pred ceremoniju potisivanja.

Srbija je već bila aktivan partner u programu Erasumus. 

Od 2014. godine oko 7.000 srpskih studenata i osoblja imalo je priliku da iskusi period učenja u inostranstvu. Istovremeno oko 4.300 Evropljana došlo je u Srbiju da uči ili predaje.

- Postajući zemlja programa "Erasmus +", Srbija učestvuje u "Erasmus +" na ravnopravnoj osnovi sa zemljama članicama EU, kao što je to već slučaj sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Turskom i Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom - navode u Evropskoj komisiji.
RepublikaFoto: Ministarstvo prosvete
Potpisivanje

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. Ukupna sredstva namenjena Erazmus+ programu za ceo period iznose 14,7 milijardi evra, a planirano trajanje programa je do 2020. godine. 


Od početka Erazmus+ programa 2014. godine, Srbija je prva u regionu Zapadnog Balkana i po broju odobrenih projekata i po količini sredstava i po broju ljudi koji odlaze na razmene u zemlje EU, saopštila je Fondacija Tempus.

Do sada su obrazovne institucije, kao i organizacije koje se bave mladima učestvovale u projektima ukupne vrednosti preko 67 miliona evra za sve vrste projekata u okviru Erazmus+ programa, a broj nastavno-naučnog osoblja, studenata i učenika koji su u tom periodu otišli na međunarodne razmene u evropske zemlje je preko 5.800.

Trenutno je u toku preko 300 projekata u kojima učestvuju škole, omladinske organizacije, univerziteti, preduzeća itd. 

Kroz ove projekte se razmenjuje preko 2.000 studenata i preko 300 nastavnika, učenika i omladinskih radnika godišnje. Sa punopravnim učešćem u Erazmus+ programu, mogućnosti za stručno usavršavanje u inostranstvu će biti povećane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading