Dačić poručuje: Da rešimo Kosovo dok je Tramp na vlasti

Autor: R.Ćoralić/D.Simić

Vesti

05.02.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trajno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine treba postići što pre, poručuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Kao razlog Dačić navodi da može doći do promena u međunarodnim odnosima i da bi najbolje bilo sporazum postići za vreme administracije Donalda Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Dačić: Ovo je prva američka administracija koja je otvorila vrata mogućnosti da se dođe do kompromisa Beograda i Prišine

- Ovo je prva američka administracija koja je otvorila vrata mogućnosti da se dođe do kompromisa Beograda i Prištine - obrazložio je ministar i naglasio da treba ubrzati dijalog i dogovor postići u narednih godinu ili dve.

SAD ILI NIKAD

Ako sporazum ne bude postignut u tom periodu, ocenjuje on, teško da će doći posle.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
LUPA PACKE ŠIPTARIMA: Donald Tramp

U prilog svojoj tvrdnji ističe i da šefica evropske diplomatije Federika Mogerini podržava traženje kompromisa i da će posle nje "možda doći neko drugi ko neće biti naklonjen tome".

Raport kod Tačija

Predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači otputovao je u SAD na molitveni doručak, ali se pred put iznenada sastao sa Ramušem Haradinajem. Iznenadni susret usledio je samo dan posle večere koju je Tači priredio u svojoj kući za predstavnike vladajuće koalicije i albanskog premijera Edija Ramu. Osim Rame, na večeri su bili Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli. Detalji razgovora nisu poznati, ali na objavljenoj fotografiji se vidi Rama da sedi na čelu stola i gosti koji piju vino. Haradinaj nije otputovao na molitveni doručak jer mu nije odobrena američka viza.

Šef srpske diplomatije je ovo izjavio u vreme dok se u Ujedinjenim nacijama odvija velika drama, a na udaru je ponovo Srbija. Naime, ni tri dana uoči zasedanja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) ne zna se da li će se Kosovo naći na dnevnom redu iako je sednica zakazana. Razlog je žestoka borba koja se vodi među članicama SB o tome da li treba nastaviti sa ustaljenom praksom tromesečnih debata o izveštajima generalnog sekretara o misiji Unmika na KiM.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/montaža

Veselji više ne zna šta hoće

Samo 24 sata pošto je sam predložio suspenziju taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji obrnuo ploču i kaže da će takse ostati na snazi. On je ranije liderima vladajuće koalicije u Prištini predao pisani predlog za suspenziju taksi na 120 dana, pri čemu time Srbiji postavlja 10, a BiH sedam uslova.

A tome, kako je potvrdio Dačić, žestoko se protive SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska.

DAČIĆ: Ovo je prva američka administracija koja je otvorila vrata mogućnosti da se dođe do kompromisa Beograda i Prištine

- Prvi put u SB UN nije usvojen dnevni red, koji inače svakog meseca predlaže predsedavajući, što je neozbiljno za organizaciju poput UN - naveo je on dodajući da će se verovatno tog dana, 7. februara, usvajati dnevni red, što je veoma neozbiljno za organizaciju koja pretenduje da vodi svet.

NEMAMO DOVOLJNO GLASOVA

Ministar je istakao i da Srbija teško da može da skupi devet glasova, koliko je neophodno da bi se Kosovo uvrstilo u dnevni red, jer tu ne postoji pravo veta.

Međutim, naveo je on, ni Albanci ne mogu da skupe toliko glasova da to ne bude uvršteno u raspravu.

Zbog toga je Dačić pozvao međunarodnu zajednicu na dogovor.

Još je neizvesno da li će Kosovo biti na dnevnom redu SB UN 7. februara jer se tome žestoko protive SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska

 

- Ako u trenutku kada je dijalog blokiran neko kaže da nema potrebe da se razgovara o Kosovo, možemo očekivati da KiM više nikad neće biti na dnevnom redu - nezadovoljan je on.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading