Udruženje sudija i tužilaca: Osuđujemo saopštenje CEPRIS-a

Autor: Republika

Vesti

01.02.2019

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) najoštrije osuđuje saopštenje Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS), u kojem se iznose ocene o tome da li je bilo sukoba interesa u slučaju u kojem je pet članova Državnog veća tužilaca (DVT), istovremeno i članova Udruženja tužilaca Srbije (UTS), odlučivalo o žalbi Osnovnog javnog tužioca u Paraćinu, takođe članu UTS, nalazeći da je Agencija za borbu protiv korupcije samostalan i nezavisan državni organ, te da su ovakva saopštenja svojevrsni vid pritiska na rad iste.

Foto: ST/D. KADIĆ
Udruženje sudija i tužilaca Srbije 

Ovo naročito stoga što se u konkretnom slučaju prijava odnosi na četiri člana DVT, koji su istovremeno i članovi Predsedništva ili Upravnog odbora UTS, a ne pet kako se netačno navodi u saopštenju, kao i da Osnovni javni tužilac u Paraćinu nije samo član UTS, već član Upravnog odbora UTS, zbog čega je nejasno zbog čega u ovom momentu CEPRIS iznosi svoju ocenu o eventualnom postojanju sukoba interesa i tumači šta je sporno podnosiocu prijave, što je u konkretnom slučaju UST, budući da je isključivo Agencija za borbu protiv korupcije pozvana da rešava o sukobu interesa u konkretnom slučaju i da CEPRIS zapravo ne raspolaže tačnim podacima vezanim za konkretnu prijavu, navodi se u saopštenju.

RepublikaFoto: youtube.com/Udruzenje tuzilaca Srbije
Sandra Kulezić

UST odbacuje insinuacije da je u pitanju kampanja protiv prijavljenih članova DVT zbog suprotstavljanja određenim rešenjima radne verzije ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, budući da se DVT nikada nije zvanično ni izjasnilo o verziji nacrta ustavnih amandmana koja je  dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, iako ih je UST javno pozvao da to učine u novembru 2018. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Ilić

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading