STEFANOVIĆ: Kako Albanci ne shvataju da ih ne žele u Interpolu?!

Autor: Tanjug

Vesti

01.02.2019

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije obavešteno od centrale Interpola u Lionu da je Priština ponovo aplicirala za članstvo, ali ostajemo pri argumentu da bi prijem tzv.Kosova predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava i procedura Interpola", rekao je ministar Nebojša Stefanović.

RepublikaFoto: Tanjug/N. PANČIĆ
Nebojša Stefanović

- Predstavnici prištinskih institucija očigledno nisu shvatili poruku velikog broja članica Interpola sa poslednje Generalne skupštine, tačnije da ne žele politizaciju ove profesionalne policijske organizacije i prijem takozvanog Kosova u Interpol - rekao je Stefanović za Tanjug.

Činjenica da su im falili glasovi skoro 40 država za njih evidentno nije jasan pokazatelj da nemaju podršku za kršenje međunarodnog prava i pravila Interpola, dodao je on.

Ministar navodi da, uprkos tome što je Srbija na poslednjoj Generalnoj skupštini u Dubaiju uspela da spreči prijem takozvanog Kosova u Interpol, to za nas nije bio kraj ove pravne borbe. 

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je odmah po završetku zasedanja nastavilo da radi i iznosi svoje argumente državama članicama Interpola, jer smo očekivali da će predstavnici Prištine ponovo aplicirati za članstvo - objasnio je ministar.

Stefanović kaže da očekuje da dobije zvaničnu informaciju povodom apliciranja Prištine u zakonskom roku, tačnije narednih 30 dana kako predviđaju pravila Interpola.

- Svakako ostajemo pri našim argumentima da bi prijem takozvanog Kosova predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava i procedura Interpola. Pre svega u skladu Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 Kosovo i Metohija je teritorija Republike Srbije i kao takva ne može ni aplicirati za članstvo u Interpolu - dodao je ministar.

Priština ponovo pokušava da uđe u Interpol, a pismo o tome generalnom sekretarijatu te međunarodne policijske organizacije poslali su premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i ministar policije Ekrem Mustafa.

Prištinski portal Kalko tvrdi da je imao uvidu u mejlove koje su Haradinaj i Mustafa poslali generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (44)

Loading
Boban

01.02.2019 14:17

Uzalud apliciraju, prošli put je bila pobeda međunarodnog prava i dostojanstva, kao što će biti i svaki naredni.

Nemanja

01.02.2019 14:19

Priština uvek nešto mulja samo da bi došla do nekih velikih nepravednih pomaka.

Nadica

01.02.2019 14:21

U Interpolu odlicno znaju ko su ljudi koji predstavljaju Albance sa KiM. Za kriminalce i zlocince nema mesta u Interpolu.

Sale

01.02.2019 14:25

Pristina je dokazala da ne zeli saradnju.