(FOTO) Protest protiv aneksije severne Kosovske Mitrovice: Srbi poručili da neće da budu robovi!

Autor: Tanjug

Vesti

01.02.2019

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protest Srba "Protiv aneksije Severne Kosovske Mitrovice" održan je danas u Kosovskoj Mitrovici, ispred zgrade Evropske unije i Euleksa, uz poruku da to neće dozvoliti i da će se boriti svim legitimnim sredstvima.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Protest u Kosovskoj Mitrovici

Na protestu, koji je počeo u podne, okupljeni su Srbi iz svih delova južne pokrajine koji time pokazuju nezadovoljstvo, kako ranije uvedenim taksama na robu iz centralne Srbije, tako i najnovijim najavama iz Prištine o ujedinjenju južnog i severnog dela Mitrovice, koje tumače kao nameru Prištine da protera sve Srbe sa KiM.

Nose transparente "Sever bastion srpske slobode", "Takse, napadi, pretnje, šta je sledeće", "Protv taksi - protiv aneksije", "Srbija čuva svoje Srbe", "Vučiću čuvaj Srbe", "Okupacija Severa neće moći", "Ne damo Sever"...


Na protestu govore direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić, rukovodilac proizvodnje u flotaciji Trepče Nevenka Vukčević, student prorektor Nemanja Biševac i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Nakon obraćanja, građani su se uputiti u protestnu šetnju do glavnog gradskog mosta.
RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Protest protiv aneksije severne Kosovske Mitrovice

Tu su i rudari kombinata Trepča koji nose zastave tog kombinata. Građanski protest su podržali politički predstavnici Srba sa KiM, kao i druge institucije Srbije.


Ivanović je poručio da je ovo jedan od više od 1.000 protesta u poslednjih 20 godina zbog albanskog nasilja, koji se u poslednja tri meseca održavaju zbog anticivilizacijskih i antisrpskih taksi, a danas posebno zbog pokušaja aneksije Severne Mitrovce.

- Kažu iz Prištine i južne strane da hoće da ujedine Mitrovicu, a ustvari hoće da nas omreže u bodljikavu žicu u albanski koncentracioni logor, gde bismo izgubili slobodu, bili vazali i roblje, a oni bi po trećninskom sistetmu jednu trećinu proterali, jednu pobili, a jednu i pokusali da asimiluju - rekao je Ivanović.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Protest

Kako je rekao, čak i njihovi mentori koji su stvorili kvazi državu nisu predvideli, već su predvideli srpske opštine sa srpskom upravom.

- Nećemo im dozvoliti i branićemo se i boriti svim legitimnim sredstvima i to što nas ima ovoliko daje nadu da će borba biti uspešna - rekao je Ivanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (36)

Loading
kiki

01.02.2019 12:21

Sloga je ono sto nam moze pomoci i sto nas cini jacim.

olja

01.02.2019 12:22

Samo zajdnickim snagama mozemo zastititi nas narod i spreciti da im se desavaju lose stvari.

Jovana

01.02.2019 12:24

Srbi moraju da istraju u svojoj odluci! Mi smo uz njih!

Lela

01.02.2019 12:33

Svim srcem i svom dusom uz nas narod na nasem Kosovu....