Faktor plus: SNS 55 %, SZS 13,6%, SPS 10%

Autor: Tanjug

Vesti

31.01.2019

23:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada bi se vanredni parlamentarni izbori održali u nedelju, Srpska napredna stranka osvojila bi 55 odsto glasova, a samo još dve liste prešle bi cenzus, pokazuje najnovije istraživanje agencije "Faktor plus".

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Lider: Aleksandar Vučić

U odnosu na istraživanje koje je ista agencija radila pre mesec dana, rejtinzi se nisu znatnije menjali - naprednjaci i dalje imaju natpolovičnu većinu, Savez za Srbiju ima 13,6 odsto, socijalisti 10, dok su svi ostali daleko ispod granice od pet odsto, piše "Blic". 

Istraživanje je pokazalo da bi radikali osvojili 4,2 odsto, PUPS 3,4 odsto, SPAS Aleksandra Šapića 2,9 odsto, PSG 2,5 odsto, DSS 2,3 odsto glasova... 

Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus" kaže za list da u vrhu liste nema većih promena, ali da je zabeležen rast Pokreta slobodnih građana za jedan procenat u odnosu na prošli mesec, što, kako kaže, verovatno ima veze sa izborom Sergeja Trifunovića za predsednika. 

On dodaje da se iz istraživanja vidi da uticaj protesta još nije toliki da bi bilo znatnijih promena u rejtinzima.

- Ljudi koji protestuju su verovatno i ranije bili protiv Aleksandra Vučića, među njima nema onih koji su promenili stav, pa zato i nema rasta opozicije - objašnjava Pejić. 

 

 

On smatra da opozicija da bi bila jača ide na homogenizaciju, ali da zbog prevelikih međusobnih razlika to ide dosta teško. 

Prema njegovim rečima, kada se sabere ostatak opozicije, onih opcija koje nisu u SzS, mogao bi da se napravi dobar rezultat. 

On smatra da je eventualno moguće govoriti o još dva bloka.

- U jednom bi mogli da budu Šapićev SPAS, DS S i eventualno neke manje organizacije i to bi moglo da se pokaže efikasnim. Potcenjivanjem ovog bloka SzS rizikuje da izgubi znatno biračko telo. S druge strane, od građanske, proevropske opcije sve stranke beže i tu imamo prazan prostor. Nema to veze samo sa Kosovom i EU, već sa ekonomijom - kaže Pejić. 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
TSIDMZ

01.02.2019 18:00

Potpuno ocekivano!

Rea

01.02.2019 18:27

Brze, Jace, bolje!

StefanBrate99

01.02.2019 19:41

Ocigledno je da narod najvise veruje Vucicu.

StefanBrate99

01.02.2019 19:41

Ocekivano, nego sta. Narod najvise veruje onom ko najvise i cini za njih.