NATO ne da da se moćni radari vrate na Kopaonik: Kfor neprestano nadgleda Pančićev vrh

Autor: Vesti online, Republika

Vesti

31.01.2019

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji i regionu sve češće se pominje da će Vojska Srbije na Kopaonik vratiti moćne radare koji su iz baze na Pančićevom vrhu uklonjeni odmah posle NATO bombardovanja 1999. godine.

Radar na Kopaoniku

Oni koji su rat sa NATO proveli na Kopaoniku, a pre i tokom rata su radili na "spornim radarima" ističu da su sa Pančićevog vrha, osim vojnih, uklonjeni i civilni radari koji bi danas mnogo značili Civilnoj kontroli leta.

Bio je to deo Kumanovskog sporazuma, Kfor je tražio da u pojasu oko granice sa Kosovom ne bude nikakvih srpskih vojnih efektiva, godinama u ovoj zoni nije bilo ničega, sada tog "zaštitnog pojasa" više nema, ali radari nisu vraćeni, i neće uskoro, jer to ne dozvoljavaju Albanci sa Kosova i njihov pokrovitelj NATO, boje se povratka i civilnih radara koji uopšte ne mogu da utiču na vojsku i vojnu avijaciju.

Gađan 16 puta

Na Pančićevom vrhu nalazio se moćni radarski sistem Vojske Srbije koji je kontrolisao ceo Balkan. Gađan je još prve večeri NATO-bombardovanja. Vojska je jedno vreme na Kopaoniku koristila pokretne radare, a kad je bombardovanje postalo još intenzivnije i porušen hotel Bačište, i oni su ugašeni. Inače, taj radarski sistem bio je izgrađen 1953. Gađan je ukupno 16 puta, čak i posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, sa ukupno 110 projektila. Pančićev vrh je zbog radarskih i TV sistema i bio neprestana meta bombardera, pa je i hotel Bačište u neposrednoj blizini sravnjen

- Bili smo prva meta NATO tomahavka, idealan položaj koji Kopaonik ima omogućio nam je da radarima pratimo sve rakete koje su s nosača Saratoga u Jadranu poletele ka našoj bazi i da se na vreme sklonimo. Nema dana da nas nisu bombardovali. Bili smo prinuđeni da radare izmestimo na druge lokacije i da ih "šetamo" po Kopaoniku, mnogo muke tada smo zadali NATO avijaciji, nažalost, zbog radara na Kopaonik je palo i puno kasetnih bombi koje još nisu očišćene - kaže jedan od vojnika koji se u jeku NATO kampanje hrabro borio na Kopaoniku.

Penzionisani pripadnik Vojske Srbije kaže da Albanci, NATO i Kfor odlično znaju šta sve, bez obzira na to kakvom tehnikom raspolažemo, možemo da vidimo sa Kopaonika. 

- Kao na dlanu vidimo ceo Balkan, sve od Jadranskog mora do Bosfora, zato ni po koju cenu ne dovoljavaju da se radari vrate. Vratiće ih samo politika, ako se prethodno na najvišim vojnim nivoima postigne neki dogovor. Do tada, Kfor je, kao i do sada, bar jednom godišnje, a nekada i češće, dolaziti na Pančićev vrh da proveri da radari slučajno nisu vraćeni - kaže sagovornik "Vesti".

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading