Nemački sudija izmišlja: Karadžić i Mladić će biti oslobođeni

Autor:

Vesti

31.01.2019

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kristof Flug, doskorašnji sudija Haškog tribunala koji je podneo ostavku, optužio je sudiju Žan-Kloda Antonetija da priprema oslobađajuće ili bar značajno blaže kazne za Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
OSUĐENI SAMO SRBI: Ratko Mladić 

Nemački sudija je u intervjuu za Cajt kao "dokaze" takvog scenarija naveo odluku Antonetija da na zahtev Karadžićeve i Mladićeve odbrane iz postupaka isključi sudije Teodora Merona i Kamela Ađijusa i proglasi ih pristrasnim jer su već sudili u sličnim procesima, a reč je i o sudiji koji je potpisao oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju.

- Nije nemoguće da se Karadžić i Mladić na kraju izvuku jer i u sudu rade ljudi koji čine greške. Postoji izreka po kojoj ste pred sudom i na otvorenom moru u božjim rukama. Iz raznih udruženja žrtava rata na Balkanu stalno me opsedaju s istim pitanjima - kaže Flug.

Izgleda da je pošteno samo ono suđenje u kojem se Srbi proglase krivima

Luka Karadžić, Radovanov brat

PRESUDU NIKO NE ZNA

Brat Radovana Karadžića Luka tvrdnje Nemca vidi kao pritisak da se potvrdi prvostepena odluka.

Radovan Karadžić

Doživotna

Prvostepenom presudom Radovan Karadžić je u Hagu pre gotovo tri godine osuđen na 40 godina zatvora, dok je Mladiću 2017. u istom sudu izrečena doživotna kazna. U oba slučaja čeka se drugostepena presuda.

- Ubeđen sam da tu postoje neki lični razlozi i interesi tog sudije, a sa druge strane, ovo je jedan vid pritiska na sudiju Antonetija i celo veće. Nemam neko naročito mišljenje ni o njemu, kao uostalom ni o jednom haškom sudiji jer su oni doneli dosta odluka na štetu srpskog naroda, ali sada, u ovoj situaciji, on je uradio nešto što je najnormalnije bar za to njihovo anglosaksonsko pravo, koje svi kažu da je najpoštenije i najnezavisnije, i sad se udara na njega. Pa ne može izuzeti da predlaže svog zamenika - kaže Karadžić.

RepublikaFoto: Printskrin
Sudija Žan Klod Antoneti

On napominje da je Flagu pošteno samo ono suđenje u kojem se Srbi proglase krivima, a zapostavlja dokaze.

- Kakva će presuda biti, ne može znati niko. I ja kao njegov brat mogu da kažem da će biti oslobađajuća - dodaje Karadžićev brat.

PROPAGANDA UMESTO DOKAZA

Darko Mladić, sin bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića, ističe da je zapravo Flug bio član najpristrasnijeg veća u istoriji Tribunala i da je reč o pokušaju propagande u medijima, kada već nema dokaza.

Foto: ST/E. ČONKIĆ
Darko Mladić

DARKO MLADIĆ: Sami su konstatovali da su donosili neke odluke bez dokaza i da su od početka bili pristrasni

- On je bio u veću koje je prekršilo sva prava generala Mladića na pravednu odbranu, dozvolilo tužiocu da uništava dokaze za Markale, čak mu nisu dozvoljavali normalnu komunikaciju sa advokatom. Sami su konstatovali da su donosili neke odluke bez dokaza i vidi se da su od početka oni bili ti koji su pristrasni, pa je sad uznemiren jer smo konačno dobili sudije koje to nisu. To je sve vreme ista matrica. U javnosti pričaju takve proizvoljne stvari i prave galamu, a kada ih pitate za dokaze njih nema - poručuje Mladić.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading