Žika Gojković: POKS traži da Vatikan vrati Krmčije Svetog Save

Autor: Tanjug

Vesti

25.01.2019

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U godini kada se obeležava osam vekova od autekafolnosti Spske pravoslvne crkve Pokret obnove Kraljevine Srbije, u čijem programu obnove monarhije posebno mesto zauzima Crkva, pokreće inicijativu da država i SPC zatraže od Vatikana da Krmčije Svetog Save, najznačajniju knjigu i prvi duhovni i svetovni kodeks vrati u Srbiju", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik POKMS i narodni poslanik Žika Gojković.

RepublikaFoto: Republika
Žika Gojković

Naveo je da POKS inicijativu pokreće baš uoči svetkovanja Svetog Save, uz zatraženi blasdoslov patrijarha srpskog Irineja.

Gojković je posebno pozvao predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da pomognu da se Krmčije, pravni spomenik stariji 130 godina od Dušanovog zakonika vrati u Srbiju u godini velikog jubileja, osam vekova autokefalnosti SPC.

- Krmčije ili Nomokanon Sv Save, najstariji prepis koji se nalazio u Arhivu Jugoslovenske akademije  znanosti i umetnosti u Zagrebu, nakon što su da ustaše ukrale tokom II svetskog rata. Hrvatske vlasti poklonile su 1995. godine srpski Nomokanon papi Jovanu Pavlu II, da bi se s tuđom imovinom dodvorile Vatikanu - istakao je Gojković.

RepublikaFoto: Republika

Krčmija Sv Save, dodao je Gojković, govore o temeljima samodržavnosti i crkvene autokefalnosti srpskog naroda. Proti Matiji Nenadoviću poslužile su kao osnovni izvor za prvi pisani zakon ustaničke Srbije u maju 1804. godine, dakle kao temelj u obnovama moderne srpske države i kraljevine.

Gojković je na konferenciji zatražio i da se na proleće umesto vanrednih parlamentarnih izbora raspišu izbori za ustavotvornu skupštinu. Novinarima je predsatvljen i novi predsednik Gradskog odbora POKS Beograda Božidar Pavlović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading